Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров

| от |

Siderov-4Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Народното събрание да свали имунитета на Волен Сидеров, съобщиха от прокуратурата.

Ето пълният текст на съобщението от държавното обвинение:

Днес, 08 януари 2014 г., главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров внесе в 42 – то Народно събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него на основание чл.70, ал.1 от Конституцията.

На 06.01.2014г. от Районна прокуратура (РП) гр. Варна е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.

С постановление от 7 януари 2014 г. РП- Варна е изпратила досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП) по компетентност, тъй като според събраните до момента доказателства е установено, че извършителят е лице с имунитет.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че народният представител Волен Сидеров е извършил престъпление по чл. 325 ал.2 пр.1, вр. ал.1 от НК, а именно: на 06.01.2014г. в гр.Варна е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта –полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията.

Събрани са доказателства и за това, че на 06.01.2014г. в гр. Варна, Сидеров е причинил на Костадин Колев – полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му/ престъпление по чл. 131 ал.2, пр.4, т.4 вр. чл. 130 ал.2 от НК /.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:

„Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък.По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия.“

Съобразно чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Р България и чл.132 във вр. с чл. 42, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на 42-то Народното събрание (ПОДНС), когато парламентът не заседава, искането за снемане на имунитета на народен представител се отправя към председателя на Народното събрание.“

 
 
Коментарите са изключени за Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров