Цацаров: Другата седмица организирам среща за оздравяване на КТБ

| от |

За финансово оздравяване и против ликвидацията на КТБ се обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Според него, всички вложители трябва да си получат парите, а не само тези с гарантираните от държавата депозити.

В търсене на решение около кризата с КТБ, главният прокурор ще организира среща през следващата седмица.Сотир Цацаров очерта два типа проблеми пред КТБ – криминални и финансови. „Разследването е разследване. Финансовата смърт на банката обаче не е изход за хората, които са вложили парите си в тази банка“, каза главният прокурор. Той допълни, че може да изрази едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен закона за гарантиране на влоговете в банката. „Трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си“, заяви Сотир Цацаров в Мизия, където направи оглед на ситуацията след наводнението.

Евентуален финансов колапс на КТБ беше определен от главния прокурор като ненормален изход от създалата се криза. „И понеже в създаването на тази ненормална ситуация участие имат държавата, участие имат политиците, участие имат държавните органи, е, сега съдбата на банката не трябва да бъде финансова смърт, а вложителите трябва да си получат парите. Не правя, как да кажа, популистки изказвания“, каза главният прокурор. „На мене ми е ясно, че в момента те няма откъде да си получат парите. Но на мен ми е ясно в същото време, че в страната има достатъчно хора, които предлагат едни или други рецепти финансови за оздравяване. Нямам предвид тези, които спекулират или истеризират с тези рецепти, но има достатъчно компетентни хора. Може би е време те и ръководството на БНБ да седнат на една маса. Нещо повече – аз самият ще направя необходимото в началото на другата седмица това да се случи“, каза още Цацаров. Информацията е на БНР. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Цацаров: Другата седмица организирам среща за оздравяване на КТБ