Цар Симеоновата градина с нови пеещи фонтани и водни атракции

| от |

Уникални за страната Пеещи фонтани, струята на централния от които ще се издига на 20 метра височина, са предвидени като най-голямата атракция в Цар Симеоновата градина.

Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев след като направи символичната първа копка на последния етап от реконструкцията на емблематичната за града градина по ОП „Регионално развитие”, мярка „Зелена градска среда”.

Стойността на заключителната част от проекта е 2,2 млн. лв., като освен езерото с пеещите фонтани, в нея е включено възстановяването на всички други водни площи в парка и изграждането на пречиствателни съоръжения. Предвидени са реплики на съществувалата в края на 30-те години на миналия век чешма с красиви скулптури.

Изпълнението на проекта доближава новата визия на Цар Симеоновата градина към вида й от 1936 г., откогато има запазени планове, като същевременно се използват и най-модерни технологии. Производител на фонтаните е канадска компания, която е сред световните лидери в тази област.

Възстановеният на централната алея павилион по образец от 1892 г., както и модерните детски площадки, се радват всекидневно на огромен брой посетители. Още по-голям интерес се очаква да предизвикат Пеещите фонтани, чието откриване се предвижда за месец май догодина.

От началото на мандата правим така, че Пловдив да предлага все повече атракции на по-голям периметър, което да задържи за по-дълго туристите в нашия град, посочи инж. Тотев и даде за пример Римския стадион и Малката базилика.

 
 
Коментарите са изключени за Цар Симеоновата градина с нови пеещи фонтани и водни атракции