Трудният партньор Турция

| от |

Ясно беше, че докато „Ислямска държава“ държи в свои ръце турски заложници, Анкара няма как да се ангажира по-активно срещу джихадистите, пише Дойче веле. Но защо и след тяхното освобождаване страната остава подчертано пасивна?

Реджеп Тайип Ердоган говори за триумф. На среща с освободените турски заложници в края на миналата седмица, той заяви, че страната му е извоювала „дипломатическа победа“. Пробивът бил постигнат в резултат на „политически и дипломатически“ преговори между турските тайни служби (MIT) и „Ислямска държава“. Ердоган намекна, че е имало размяна на пленници и заяви, че за него спасяването на заложниците изцяло оправдава въпросната „сделка“.

Близкият до правителството вестник „Йени Шафак“ писа, че няколко задържани в Турция чуждестранни бойци на „Ислямска държава“ са били разменени срещу турските заложници. Подобен род „преговори“ между Турция и „Ислямска държава“ засилват подозрението сред критиците на Ердоган в страната и в чужбина, че властите в Анкара подкрепят сунитските джихадисти. Анкара отхвърля подобни обвинения. „Да твърдиш, че Турция си сътрудничи с „Ислямска държава“, е все едно да кажеш, че американското правителство си сътрудничи с наркокартелите по границата с Мексико“, заяви представител на турското правителство.

Коалиция – за какво?

Въпреки това, различията между Турция и нейните западни партньори относно „Ислямска държава“ са очевидни. По време на срещата на американския външен министър Джон Кери с представителите на мюсюлмански държави в Джеда, Турция бе единствената страна, която не подписа заключителната декларация, съдържаща задължението за борба срещу „Ислямска държава“. Според турския представител, на срещата в Джеда не било станало ясно какво конкретно се обсъжда: „Коалиция, но за какво?“, запита той реторично.

Турция се опитва да насочи вниманието на партньорите си главно към времето след евентуалната военна победа над „Ислямска държава“. Как ще се развият нещата в Сирия? Как би могла да изглежда ситуацията в Ирак, където подтискането на сунитското малцинство по времето на бившия премиер Нури Ал Малики отчасти допринесе за възникването на „Ислямска държава“? Както стана ясно от изявления на турски правителствени представители за печата, правителството В Анкара искало да изкорени истинските причини за успеха на екстремистите.

Принципни различия

Зад това поведение се крие принципното различие между Турция и Запада по отношение на „Ислямска държава“. Докато САЩ и Европа концентрират всичките си усилия срещу джихадистите и смятат „Ислямска държава“ за най-сериозната заплаха, Турция продължава да окачествява режима на Башар Асад за най-големия проблем. „Анкара твърди, че в региона съществуват по-опасни групировки от „Ислямска държава“, начело с режима на Асад“, писа политологът Седат Лачинер в онлайн-портала Итернетхабер.

Според него е ясно, че Турция остава настрана, докато САЩ и Европа в съюз с Иран, Сирия и иракските шиити се борят срещу „Ислямска държава“. Западен дипломат в Анкара споделя, че Турция дълго време е залагала на грешна карта, надявайки се на това, че групировки като „Ислямска държава“ ще свалят режима на Асад. Точно затова, според някои американски правителствени представители, Турция е станала несигурен партньор на Запада. А „Уол Стрийт Джърнъл“ дори нарече Турция „анти-партньор“.

В рамките на предстоящата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Ердоган ще разговаря с американския президент Барак Обама, с други политици, наблюдатели и журналисти. При това Ердоган ще бъде в трудна позиция, прогнозира колумнистката на вестник „Миллиет“ Аслъ Айдънташбаш.

Турция на „особено мнение“ относно джихадистите

Очаква се турският президент да потвърди и в Ню Йорк, че Турция няма да се бори срещу „Ислямска държава“, а това ще затвърди лошия имидж на Анкара пред света. При това Турция е много важна страна за Запада. „Турция е единственият субект, който е в състояние да предизвика промени в региона на Близкия Изток“, казва политологът Сердар Ердурмас от университета в Газиантеп.

Независимо от всичко това, не се очертава скорошно сближаване на позициите между Турция и Запада. Още преди години Турция била предупредила своите партньори за заплахите от екстремизма, твърди турският външен министър Мевлют Чавушоглу: „Без смяна на режима на Асад, хаосът и размириците в региона няма как да бъдат прекратени“.

 
 
Коментарите са изключени за Трудният партньор Турция