Трудният избор на шотландците

| от |

През септември шотландците ще решават дали да останат в Обединеното кралство или да се обособят като независима държава. Шотландците от Англия, Уелс и Северна Ирландия обаче няма да имат право на участие в референдума, пише Дойче веле.

Alex-Salmond-defends-waving-the-Saltire-behind-David-Cameron-2037955

Ако гласуването се проведеше днес, противниците на независимостта щяха да надделеят – 44 на сто от шотландците биха гласували против създаването на независима държава. Преднината им обаче постепенно се топи, докато в същото време дялът на привържениците на идеята нараства – 37 на сто виждат бъдещето си извън Обединеното кралство. 19 процента все още не са решили как ще гласуват.

Възможно е новите данни да са реакция на шотландските граждани на водената от противниците негативна кампания, която разпалва страхове от отделянето на страната. Миналата седмица британският външен министър Уилям Хейг посети спешно Единбург, за да припомни на шотландците, че ако напуснат Обединеното кралство, ще трябва да кандидатстват наново за членство в ЕС, което може да се окаже дълъг и мъчителен процес: „Шотландското правителство ще запази британската лира и няма да въвежда еврото, то не предвижда да кандидатства за членство в Шенгенското споразумение, иска нови разпоредби в аграрната политика и ще загуби отстъпките, от които се ползва Великобритания в ЕС“, предупреди Хейг. Според него, така шотландците ще започнат да плащат повече, но ще получават по-малко, което е твърде висока цена, заяви пратеникът на Лондон.

В дебата се включи и шотландският вицепремиер Никола Стърджън, която опроверга твърденията на британския външен министър. Според нея Шотландия дори ще получи 1 милиард евро повече аграрни субсидии и никой не може да принуди страната да се откаже от лирата: „Абсурдно е един външен министър да идва в Шотландия и да ни говори за опасностите, свързани с члеството ни в ЕС, когато истинската заплаха е всъщност подготвяният за 2017 година британски референдум за членството в ЕС“, посочи Стърджън.

„Кой решава вместо мен?“

Независимо от тези словесни престрелки шотландският път към независимост се оказва по-труден от представите на мнозина. Така например шефът на „Бенк оф Ингланд“ Марк Гарни тези дни постави под съмнение обещаното от шотландските сепаратисти запазване на британската лира стерлинг: „Ако Шотландия иска да остане във валутния съюз с остатъчна Великобритания, тя ще трябва да се откаже от национален суверенитет“, заяви първият британски банкер. Неговите думи създават чувство на несигурност сред шотландците, една част от които няма да могат да участват в референдума тази есен. Става въпрос за около 750 хиляди шотландци, които живеят в Англия, Уелс и Северна Ирландия. Право на участие в гласуването имат само около 4 милиона шотландци с адресна регистрация в Шотландия, както и пребиваващите на територията на Шотландия граждани на ЕС или Обединеното кралство.

„Това правило трябва да важи само за местни избори, защото ако живея в Лондон, не би трябвало да ме засягат решенията, вземани на местно ниво. Въпросът за независимостта на Шотландия обаче засяга пряко моето гражданство“, казва Джеймс Уолъс, 26-годишен шотландец, следващ в момента право в Лондон. Според него е доста странно това, че един френски студент в Единбург, например, ще решава вместо него въпроса за собственото му гражданство. „Ако Шотландия стане независима, това ще означава автоматически да престана да бъда и британски гражданин, без да съм имал възможност да си кажа мнението“, казва Уолъс. Ето защо той е решен да се бори по съдебен път срещу тази разпоредба, и то на всяка цена, макар да съзнава, че шансовете му за успех са минимални.

 
 
Коментарите са изключени за Трудният избор на шотландците