Триумф на толерантността

| от |

Травеститът Кончита Вурст спечели песенния конкурс „Евровизия“. Това е първата победа за Австрия от 1966 година насам. Нещо повече: резултатът е победа за цяла Европа, пише в коментара си Надя Шолц от Дойче веле.

1

За „Евровизия“ политическите послания са табу. Поне официално. За да бъде разпространено някакво послание обаче не винаги са необходими директни изявления. Дори и само с външността си победителката в тазгодишния песенен конкурс Кончита Вурст даде ясен сигнал за толерантност. Нейният избор бе един вид референдум за свободата на сексуалната ориентация и срещу хомофобията.

Зрителите на този европейски спектакъл гласуваха недвусмислено. Една звезда, облечена в тясна вечерна рокля, спечели баснословните 290 точки. Звездата обаче имаше и брада. Едновременно дразнеща и обаятелна комбинация. Но и добре пресметната провокация.

„Евровизия“ и политиката

25-годишният австриец Томас Нойвирт превърна личния си избор в обществена тема. Той е хомосексуален и като младеж е бил подложен на дискриминация. Брадатата звезда заяви след победата: „Днес стана ясно, че в нашето общество има хора, които искат да гледат напред и не желаят да си останат в миналото“. В това изявление има много политически заряд. В него се крие и въпросът кои ценности в Европа трябва да бъдат подсилени.

Един общоевропейски конкурс, в който отделните нации си раздават точки чрез телевизионно гласуване, никога не може да бъде напълно аполитичен. В контекста на украинската криза, в Копенхаген ясно се видя колко трудно може да бъде разделено творчеството от политическата ситуация. Нагледен пример бяха близначките от Русия, които се представиха много добре. Въпреки това в Копенхаген имаше много освирквания, когато зрителите даваха точки за Русия.

Русия и хомофобията

Изпълнението на Кончита Вурст беше провокация именно за Русия. Там участието на австрийската звезда предизвика разгорещен дебат. Руски политици и представители на църквата още преди финала в неделя окачествиха изпълнението на Кончита Вурст като „пропаганда на хомосексуалността и разрухата“. Миналата година Русия гласува строги закони срещу „хомосексуалната пропаганда“. В края на краищата обаче руските зрители дадоха пет от 12 възможни точки за австрийската песен. Все пак не всички руснаци са хомофоби.

Провокативните външен вид и представяне винаги са вървели добре на „Евровизия“. Този път обаче стана дума за нещо повече. Изявата на Кончита Вурст повдигна следния въпрос: Колко отворено е европейското общество? Гласуването показа, че то е много по-открито, отколкото си мислят мнозина.

 
 
Коментарите са изключени за Триумф на толерантността