Три варианта за заместник на Любо

| от |

Ръководството на БФС има три варианта за евентуални заместници на Любослав Пенев. Столът на националния селекционер се разклати сериозно след загубите от Хърватия и Норвегия и срещу него се надигна сериозен фронт. Много от членовете на Изпълкома на БФС искат Пенев да бъде сменен и това може да бъде факт на предстоящото заседание.


По информация на „7 дни спорт“ вариантите за наследник на Любослав Пенев са три. С най-големи шансове е бившият му съотборник от националния тим Красимир Балъков, сега начело на Литекс. Другият е Стойчо Стоев, а определени кръгове натискат за специалист от чужбина. Последната опция е Пенев да запази поста си, но това ще се случи при отказ на някои от гласените за негов заместник.

Изпълкомът на БФС, който трябва да се събере в най-скоро време и да вземе мерки за представянето на националния отбор, има много тежки разговори пред себе си. Борислав Михайлов и колегите му ще трябва да преценят дали да оставят Любослав Пенев на поста национален селекционер, или да го заменят.

По информация на „7 дни спорт“ обаче изпълкомът е доста разединен в мненията си. Силните хора във футбола ни много трудно ще постигнат консенсус, поне на този етап, когато не са изслушали и самия Любослав Пенев. Сигурното на този етап е само, че поне трима от членовете на изпълкома държат Любо да бъде освободен, а мястото му да се заеме от друг треньор.

На този етап вариантите са три. С най-големи шансове за нов треньор на отбора е Красимир Балъков. Бронзовият медалист от САЩ ’94 е смятан за последния специалист с голям авторитет в българския футбол, който не е водил отбора, и затова името му е най-обсъждано. Настоящият треньор на Литекс няма да има проблеми да бъде пуснат от Ловеч, след като и преди това беше практика в клуба на Гриша Ганчев. Още повече че босът на ловчанлии е член на изпълкома и има голямо влияние. Освен Ганчев зад Краси Балъков са и бившите му съотборници в националния отбор Емо Костадинов и Йордан Лечков.

Второто име, което се обсъжда, е това на Стойчо Стоев. Треньор № 1 за 2013 г. в момента е без работа, след като беше освободен от Лудогорец преди 2 месеца. Сега Стоев е издигнат за вариант, като зад него е босът на Славия Венци Стефанов. Последната опция, която е с най-малки шансове на този етап, е оставане на Любо Пенев. На всички още им държи влага от двете загуби и заради това Пенев няма чак толкова голям шанс. Все пак не е ясно какво ще се случи до заседанието на изпълкома.

Сираков защити селекционера: Пенев е най-малко виновен

Само подмладяването може да ни спаси, иначе още 50 години няма да стъпим на голям форум, обяви членът на Изпълкома Един от влиятелните членове на Изпълкома на БФС Наско Сираков също зае позиция в защита на селекционера Любослав Пенев. „За голямо съжаление, ситуацията в българския футбол е перманентно негативна. Не искам да бъда лош пророк, но в следващите 50 години не виждам как ще се класираме за голям форум – било европейско или световно първенство“, коментира Сираков пред „БЛИЦ“ вчера. „Вината е във всички ни. Вина има и в Любослав Пенев, но тя е най-малка. Капчица в морето, ако мога така да се изразя. Аз заставам твърдо зад националния селекционер. Категорично не съм за смяната му и по време на Изпълкома ще подкрепя Любо. Той трябва да остане, но и да извърши някои промени. Ще поговоря с него и ще изкажа мнението си“, добави великият нападател относно някогашния си голям конкурент за поста на върха на атаката на България.

„Необходимо е подмладяване. Тотално подмладяване. Няма смисъл в отбора да се викат прекалено много футболисти на преклонна възраст. Един или двама стигат. Трябва да се заложи на младите и да се гради състав в перспектива. Имаме доста таланти – погледнете какво представлява Литекс. Целият им тим е съставен от юноши, които притежават солиден потенциал. Такива играчи има и в други клубове. Да, подмладяването ще изисква време. Резултатите вероятно ще закъснеят, но ако се извършат промените, моето пророчество може би няма да се сбъдне. Силно се надявам да е така“, каза още Сираков. „Дали Бербатов трябва да се върне в националния? Вижте, смятам, че мисията е невъзможна. Митко е непреклонен и едва ли ще промени решението си, а и вече е в залеза на кариерата си. Той ни беше необходим в периода, в който се отказа (б. р. – май 2010 година)“, завърши Наско.

 
 
Коментарите са изключени за Три варианта за заместник на Любо