Тревожният полуостров

| от |

EU-Ukraine-Russia-680x365
Активисти от кримско-татарския народ се канят да възродят националноосвободителното му движение. Недим Халилов, оглавяващ т. нар. работна група по решението за траурни митинги на кримските татари, (свързани със сталинистките чистки) провъзгласи в неделя за основна цел на движението да възстанови националната държавност на кримско-татарския народ, ликвидирана през 1783 г. Засега обаче – докато възстановят държавността си на Кримския полуостров, кримските татари признават според техните водачи законите на Украйна и върховенството на международноправните норми.

Работната група по решението за траурни митинги на кримските татари бе създадена на 30 юли м. г. в Симферопол, където проведе събор татарското население на Крим. Става дума за митингите в памет на жертвите от сталинската депортация на кримско-татарския народ, редовно протичащи в Украйна от 1991 г. насам.

Председателят на самопровъзгласения меджлис (парламент) на кримско-татарския народ Рефат Чубаров заяви преди време, че хората му скоро ще свикат общонационално събрание – курултай, с чието решение да осъществят правото си на самоопределение. Той увери, че при всяко положение кримските татари няма да напуснат земите си.

Ще припомним, че на 18 март Руската федерация и република Крим подписаха договор, включващ полуострова в състава на Русия. Подписи под документа сложиха руският президент Владимир Путин, председателят на кримския парламент Владимир Константинов, премиерът на кримското правителство Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий.

Според историка Николай Сванидзе, известен телевизионен водещ, подновяването на кримско-татарското движение може да бъде предотвратено само чрез незабавни преговори. И е наложително федералната власт да натовари с тях значими личности. Разговорите на новите кримски власти с водачите на кримските татари претърпяха провал.

„Ако движението бъде възстановено, сериозно ще пострадат всички страни – заяви Сванидзе пред „Новие известия“. – Крим съществува най-вече като курорт. А един курорт, в който тече гражданска война, престава да бъде такъв. Не бива да се залъгваме с това, че кримско-татарското население там е малобройно (към 250 000 души, бел. на вестника). Това е народ всеотдаен, сплотен, готов на безразсъдни постъпки. И Турция ще го подкрепи. Руските силови структури ще отвърнат на удара без проблем, имат стотици хиляди хора в страната. Ами партизанската война и нелегалната мрежа? Това може да трае много дълго. Характерен пример е ситуацията в Северен Кавказ. Много ще пострадат и кримските татари, и другите жители на полуострова, а и бойците от силовите органи.“

Мнението на телевизионния водещ споделя писателят Фирдус Фатклисламов, изследовател на исляма. „Главата на Татарстан и републикански депутати бяха започнали вече преговори с лидерите на кримско-татарския народ. Уви, без успех. Този процес обаче не е изчерпан – посочи пред „Новие известия“ писателят. – Путин проведе среща с председателя на меджлиса на кримско-татарския народ Рефат Чубаров. Ръководството на Татарстан също има намерение в най-близко бъдеще да продължи диалога с кримските татари. Трябва да се направи всичко възможно за мирно решаване на проблема.“

На 17 март кримските татари отправиха към властите в Украйна молба да бъдат признати за коренен етнос на Крим и оставени в състава на украинската държава, напомни Фатклисламов. Руската страна трябва да направи проучване – защо тези хора искат да живеят в Украйна и не желаят да живеят в Русия? Да анализира техните очаквания и нужди. Да им предложи всичко, каквото изобщо може да им се предложи. „Все още има възможност всичко да се уреди с мир. Не бива тя да се изпуска“, подчерта иследователят на исляма.

Според генерал-лейтенант Виктор Соболев, бивш командващ 58-а армия от Севернокавказкия военен окръг, националноосвободителното движение на ктримските татари едва ли ще бъде подновено. „За да направи такова изявление, Недим Халилов е бил подтикнат от САЩ. Правителството на Обама цели да дестабилизира бездруго сложната обстановка в Крим, да тласне местните татари към протести“, каза Соболев пред нашия вестник.

„Щатите искат изцяло да отцепят Украйна от Русия и да разположат по нашите граници военни бази на НАТО. Но дори и „съживено“, националноосвободителното движение не би довело до въоръжена конфронтация. Татарското население на Крим на практика не разполага с огнестрелно оръжие. Няма начин да се доставят там големи оръжейни пратки. Защо избухна войната в Чечения? Защото руските власти бяха отстъпили на местните управници 50 хиляди единици оръжие, танкове, даже бойни самолети. В Крим нещата стоят различно“, добави той.

А и далеч не всички кримски татари ще последват призива на Халилов, каза руският военен. Не всички са готови да умрат за възстановяването на държава, рухнала преди повече от две столетия. Има обаче риск от отделни екстремистки атаки. Това налага незабавни преговори, подкрепи генералът цитираните експерти. /БТА/

 
 
Коментарите са изключени за Тревожният полуостров