Трети Буш срещу втори Клинтън

| от |

в. „Индипендънт“

„Ако не сме в състояние да намерим повече от две или три семейства, чиито членове да се кандидатират за най-високия пост, това е глупост. Отказвам да повярвам, че в нашата велика страна няма други забележителни хора“. Тези думи принадлежат на Барбара Буш, матриархът на една такава фамилия. Тя направи това изказване тази година, отклонявайки се от отговора на въпроса, дали нейният втори син ще се кандидатира за президент.

Става дума за Джеб Буш, който Барбара и нейният съпруг, бившият президент Джордж Буш баща /1989-1993/, смятаха за по-подходящ кандидат за Белия дом, докато не го изпревари неговият роден брат. Когато Джордж младши напускаше Белия дом през 2009 г. с най-ниския рейтинг самата мисъл за Джеб в Овалния кабинет изглеждаше глупаво.

Но днес много неща са се променили. Идеята, че бившият губернатор на Флорида ще се кандидатира за президент през 2016 г., става от ден на ден все по-правдоподобна. На някои републиканци това не им се харесва, защото те не намират Джеб Буш достатъчно консервативен.

На настоящите промеждутъчни избори Републиканската партия изключи най-радикалните консервативни претенденти и издигна кандидати, които могат да се харесат на избирателите с центристки възгледи. Те ще пожънат плодовете на своите усилия във вторник, когато избирателите застанат пред урните. Републиканците трябва да постъпят така и през 2016 г. Това означава, че трябва да изтласкат в периферията такива нееднозначни фигури като сенатор Тед Круз и да издигнат сериозен кандидат. Републиканците разбраха това и по тази причина отново изплува името на Мит Ромни.

И на Джеб. Бившият губернатор, чиято консултантска фирма в Маями се смята за едни от най-големите клиенти на „Барклис“, вече се издигна за промеждутъчните избори. Той води кампанията си заедно с губернатор Рик Скот, който се бори да бъде преизбран във Флорида. Освен това, той участва в кампанията на кандидатите от Великата стара партия в редица други щати. Невзрачният рейтинг на Джеб рязко скочи, когато неговият син Джордж П. Буш, който е издигнат в щата Тексас, заяви пред Ей Би Си Нюз, че неговият баща „сериозно обмисля“ да участва в президентските избори, за да стане третият обитател на Белия дом от фамилията Буш. „Мисля, че той сериозно обмисля това и върви напред“, каза Джордж.

По всичко личи, че мнението на семейството е важно за Буш, който каза, че ще вземе своето решение след Коледа. Най-важното е сега неговата майка и съпругата му по-малко да се противопоставят на тази идея.

Барбара Буш много добре и точно изрази своята неприязън към семействеността във властта. Нейната забележка напълно точно се отнася към Хилари Клинтън, защото е широко разпространено мнението, че тя отново ще се бори за Белия дом и демократите послушно ще издигнат нейната кандидатура. Тя и Джеб ще се сблъскат с проблема умора от познатите имена /през 1992 вече имаше битка Буш-Клинтън/. Но ако Клинтън си позволи отново да се състезава, как може да се откаже това право на Джеб.

Когато след промеждутъчните избори цялото внимание бъде насочено към 2016, демократите и републиканците ще се окажат в различно положение. Първите прекрасно знаят кой ще бъде техният кандидат, а републиканците даже няма да имат подозрения. Даже и да имат „забележителни личности“ или авторитети, отговарящи на високите стандарти на Великата стара партия, аз не ги виждам.

На първичните избори Джеб Буш ще бъде изложен на усилен обстрел, защото има умерени възгледи за имиграцията и се осмелява да говори за увеличение на някои данъци – а това е неприемливо за дясното крило на партия. Но през тази година републиканците разбраха, че победата е по-важна от партийната чистота. Днес е трудно да си представим някой друг, освен Джеб, който може да победи Хилари. Именно по тази причина той трябва да се кандидатира, а Републиканската партия трябва да го номинира. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Трети Буш срещу втори Клинтън