Tрамвая – по света и у нас

| от |

От тринайсти януари по софийските трамвайни маршрути се движат съвсем нови трамвайни мотриси.

Двайсетте броя нископодови трамваи позволяват достъпа на инвалиди до тях, а модерната климатична инсталация ще позволи добро охлаждане през лятото и затопляне през зимата.
1

Мечтата за трамваи в София започва на 1 декември в далечната 1898 г., когато Община София отдава на концесия построяването на трамвайни линии на дружества от Франция и Белгия. Строителните работи продължават около година и точно на 14 януари (1 януари стар стил) преди 113 години – през 1901-ва официално тръгва първият трамвай в София.

Дължината на трасето е 23 километра и първите два дни возенето е било безплатно, за да се окуражат софиянци да ползват непознатия до този момент трамвай. Софиянци обаче се оказали доста „закостенели“, те се страхували от трамвая и въпреки „авантата“ той се движел почти съвсем празен. Както пише тогава художникът Никола Танев – „мъчно се научиха софиянци да се возят на трамвай“. В книгата си „София разказва“ Христо Бъзицов е добавил още щрихи по „софийско-трамвайната“ тема – „особено забавно-трагичен беше трамваят за Княжево – той даваше на карикатуристите много хляб, защото те често се занимаваха с него. Речеше ли да тръгнеш от площад „Света неделя“ за 50-те места воюваха няколкостотин граждани с жените и децата си!В неделните дни това си беше метариал чак за медицинските служби“.

Така – макар и трудно убедени в началото, ние – софиянци – се присъединяваме към отбрано общество европейски столици и колоритни градове по света, които имат привилегията да са „трамваизирани“. Ето най-интересните 10 от тях!

Сан Франсиско – градът, който не можем да си представим без неговия прочут трамвай! Много холивудски филми са снимани тук именно заради това, всеки може да се сети за поне една емблематична любовна сцена на фона на спускащия се към океана елегантен трамвай!
2

Мелбърнстолицата на провинция Виктория, градът,където в момента се провежда Australian open и към където гледаме за още добри новини за Григор и Цвети, притежава най-мащабната на планетата „трамвайна мрежа“ – 250 км релсов път, 30 линии и – забележете 1763 трамвайни спирки!
1

Виенавиенчани открай време елегантно се возят на любимите си трамваи, които са най-добрия и най-красивия начин да разгледате бароковите и арт-нуово красоти на най-изящната европейска столица.
1

Берлинерудиран и космополитен град! Там знаят, че добрата инвестиция в градския транспорт се възвръща многократно и с гордост се возят на своите 22 линии, като трамваите там се движат от 1865 година.
1

Санкт-Петербурги тук, като в Берлин, трамваите са факт от годините около 1860-та! Преди разработването на транспортната мрежа в Мелбърн, тук е бил най-дългия трамваен релсов път – 220 км, 40 маршрута – в града, който целия е част от културното наследство на ЮНЕСКО.
3

Ню Орлеанстук е рекорда за най-стар трамвай, който все още е в движение и това е прочутият Трамвай Сейнт Чарлс! В Ню Орлеанс пазят трамваите по-скоро за красота и за „хвалба“, те не са важна част от транспортната мрежа. Жалко само, че маршрута по ул/ Желание от прочутата пиеса (и по-късно филм с Марлон Брандо и Вивиан Лий) „Трамвай Желание“ вече не съществува.
1

Амстердамтук трамваите са част от градския пейзаж още от 1875, когато Ван Гог е все още е имал две уши. Това е градът с най-много велосипедисти, но и трамваите са на почит.

1

Лисабонтук трамваите сякаш превозват предимно туристите, но пък допълват старомодния чар на тесните улички на португалската столица – като контрапункт на иначе много динамичния живот във всички сфери тук.. по-скоро като част от лежерността на някогашната „сиеста“!
1

Цюрихтук е съсредоточена сериозна „банкова мощ“, но и много „мощна“ трамвайна система – това е един от градовете с най-добър градски транспорт в света. Точност, прецизност, максимална усвояемост на добре изградената трамвайна мрежа.
2

Милано – няма как един от световните центрове на модата да „си няма трамваи“. Те тук са така емблематични, както са магазините на Прада и Армани. Догодина те – миланските трамваи ще навършат 140 години.

3

Лили Големинова