Тръмп подкрепи Япония след като Северна Корея изстреля ракета в Японско море

| от chronicle.bg |

САЩ подкрепят Япония „на 100 процента“, заяви президентът Доналд Тръмп след като Северна Корея изстреля балистична ракета в Японско море, предаде Ройтерс.

Това е първото изстрелване на балистична ракета от страна на Пхенян, откакто Доналд Тръмп стана президент на Съединените американски щати.

Ракетата, изстреляна от въздушна база в провинция Северен Пхьонан, е полетяла на изток към Японско море.

Министър-председателят на Япония, Шиндзо Абе, поръча на всички институции в страната да събират информация и да се подготвят за всякакви неочаквани развития във връзка с изстрелването на балистична ракета, което осъществи Северна Корея, съобщава агенция ТАСС.

„Искам всички да разберат, и да са напълно наясно, че Съединените американски щати стоят зад Япония, своя велик съюзник, на 100 процента“, каза Тръмп пред репортери във Флорида по време на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Севернокорейският ракетен опит е абсолютно неприемлив, каза Абе и добави, че Пхенян трябва да изпълнява резолюциите на ООН.

Южнокорейското външно министерство заяви, че ракетният опит представлява не само явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност, но и сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров и в международната общност като цяло.

Според изявлението повтарящите се провокации от страна на Северна Корея доказват ирационалния характер на режима на Ким Чен-ун, маниакално обсебен от разработването на ядрената си и ракетна програма.

Източник: БТА