„Св. Александър Невски“ – сред архитектурните шедьоври на Европа в проекта Night vision

| от |


Nightvision е късометражен филм
, който представя някои от най-известните архитектурни забележителности на стария континент, заснети изцяло през нощта. Този проект на режисьора Люк Шепард е кулминацията на месеци усилена работа и е осъществен изцяло благодарение на средствата, събрани чрез платформата Kickstarter.

Шепард пътува 3 месеца в 36 града и 26 държави, за да създаде Night vision. Той решава да покаже по уникален начин блясъка и разнообразието на архитектурата в Европа с похватите на киното, но с фотографска техника. Чрез заснемането на над 20 хиляди кадъра той постига усещане за движение, сглобявайки 3 минутно видео, което показва едни от най-характерните забележителности на Стария континент, сред които и храм-паметникът „Свети Александър Невски“ в София.

Целта ми беше да пресъздам архитектурното многообразие на Континента, а това можеше да стане, като пътувам от град на град, снимайки колкото се може повече, казва Люк Шепърд и допълва пред БНР. Когато бях малък, мечтаех да стана архитект. Постепенно започнах да се занимавам с видео. Чудесно е, че мога да съчетая страстта си към архитектурата с любовта си към филмовото изкуство.

Точно преди една година той тръгва от Стокхолм и прекосява, предимно с влак, надлъж и нашир Европа, стигайки на запад – до Лондон, на юг – до Лисабон и Атина, на изток – до Истанбул и София. По пътя си заснема 47 серии последователни кадъра, от които едва половината влизат във финалния филм. Сред заснетите забележителности са нощни изгледи на Бранденбургската врата в Берлин, Триумфалната арка в Париж, Филхармонията в Люксембург, прочутия Атомиум в Брюксел, Уестминстърския дворец в Лондон, Операта в Копенхаген, фонтана „Треви“ в Рим, кулата „Белем“ – символ на португалската столица Лисабон. Сред тях е и българският храм-паметник „Свети Александър Невски“.

Kогато пристигнах, не знаех нищо за града. Планирах да заснема катедралата „Св. Александър Невски“ и Народния театър „Иван Вазов“, също много красива сграда. Успях да събера много впечатления. Можеше да остана цели седмици, но за краткото време, което имах, успях да се насладя на това, което предлага градът. В сравнение с Париж, където живея, това е млад град. Пълно е с млади хора, може би заради университетите, но ми се стори пълен с живот. Прекрасен е за пешеходни разходки. Имаше градове, в които се влюбих, и един от тези градове беше София.

Вижте видеото и се уверете, че сте го пуснали на HD.

 
 
Коментарите са изключени за „Св. Александър Невски“ – сред архитектурните шедьоври на Европа в проекта Night vision