Торта за рожден ден

| от |

За пореден път гостуваме на Дарин Стойков (http://fkusno.com), а тази торта сме готови да си я правим всеки ден. Все пак няма ден, в който някой някъде да няма рожден ден.

Торта „Бароци“ е запазена търговска марка на Pasticceria Eugenio Gollini – сладкарница в малкото градче Виньола в Италия. Направена е в чест на големия архитект Джакомо Бароци, който е родом от градчето. Тайната на тортата не се крие в нейните съставки – те са изписани на опаковката, а по-скоро се е сгушила в пропорциите им, начина на смесване и най-вече в начина на печене. Доста ровене в интернет ще даде резултат, за да намерите количествата на съставките. Ето и моята версия как точно трябва да се приготви тази маниакално вкусна торта – торта за рожден ден.

Необходимите продукти:

  1. сто грама ядки – аз използвах лешници
  2. 250 грама черен шоколад
  3. 100 грама масло
  4. 4 големи яйца
  5. 250 грама захар
  6. две супени лъжици ситно смляно кафе
  7. по желание, но не е задължително – 50 грама ром

barozzi-1

Разделете в две купи белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с половината захар до гъста бяла пяна. Сложете подходящ съд за водна баня, в него метална купа и сложете кафето на дъното. Реших да започна така, защото исках кафето да се стопли и да разкрие истинския си аромат, преди да добавя шоколада и маслото вътре. Като ви замирише на кафе, сложете да се разтопява шоколада и маслото.

Разбъркайте добре и смесете с разбитите жълтъци. Натрошете леко ядките и ги препечете леко в топла фурна. След това ги смелете на ситно в блендер заедно с една лъжица захар. Смесете ги с шоколадово-жълтъчната смес.

barozzi-3

Разбийте на твърд сняг белтъците с другата половина от захарта. Сместа трябва да е толкова гъста, че като извадите бъркалката от купата, връхчето да стои право, а да не увисва надолу.

Pepa-Stoeva-6

Съединете внимателно двете смеси, като внимавате да не спада много – бъркайте леко и не с миксер, а на ръка.

Пригответе си една правоъгълна тава, която застелете по дъното и страните с алуминиево фолио. Фолиото трябва да е доста и да излиза настрани от ръба на тавата. Намажете с масло и поръсете обилно с какао – така тортата няма да залепне при печенето и после лесно ще се отдели.

barozzi-2

Сипете сместа в приготвената тава и при нужда заравнете отгоре.

barozzi-4

Сложете тавата в напълно студена фурна и тогава пуснете да се загрява до 180 градуса (170 на обдухване). Това е моята интерпретация на процеса на печене, което всъщност е най-голямата тайна на торта Barozzi. Аз реших, че по този начин тортата ще има възможност да се темперира постепенно, защото иначе ще започне естествен процес на печете отвън навътре и рискувам краищата да са по-сухи от сърцевината. А търсеният резултат всъщност е равномерност. Печете приблизително 30 минути или докато клечката за проба излезе суха.

Извадете от фурната и оставете в тавата да се охлади напълно. След като извадите, може да завиете останалото фолио навътре към тортата, така че да има „кант“ от фолио от всички страни. След като се охлади, обърнете тортата върху поднос или голяма чиния, така че отгоре да остане плътно завита с фолиото.

Оставете поне една нощ преди да я консумирате. Режете с остър нож и преди сервиране отлепете фолиото от тортата.

barozzi-5

 
 

Звезди, които намалиха своите гърди

| от chronicle.bg |

Повечето звезди, които са известни със своите гърди, са известни с това, че те са големи. Много от тях ходят с импланти, но дамите в галерията ни са направили точно обратното.

Те или са махнали имплантите си, или са намалили естествено огромните си гърди. Това съвсем не означава, че гърдите им вече са малки. Напротив.

Може да звучи озадачаващо, но прекалено големите гърди създават проблеми. Болки в кръста, затруднения при тренировки, тичане, фитнес, постоянните погледи са само част от причините.

Някои от звездите в галерията ни може да ви изненадат.

 
 

Продават въздух от концерт на Адел

| от chronicle.bg, по БТА |

Австралиец се опитва да продаде въздух от концерта на Адел в Аделаида. Въздухът е бил пакетиран в найлонови пликчета, съобщи в. „Уест Острелиън“.

„Грабнете къс история за вашата колекция за Адел“ – пише Шон Макдона към офертата си в Ибей. – Всеки истински фен трябва да притежава такъв въздух. Много изгодно предложение“.

Началната цена на пликче с въздух е 14,95 австралийски долара (около 20 лева).

Концертът на Адел в Аделаида беше на 13 март. Публиката й беше от 70 000 души. Една от фенките й преживя нещо незабравимо, когато певицата я изтегли на сцената, за да пеят заедно.

 
 

Омара Портуондо носи в София магията на Buena Vista Social Club

| от chronicle.bg |

Омара Портуондо от  Buena Vista Social Club идва за концерт в София.

Единствената автентична певица в легендарната формация Buena Vista Social Club Омара Портуондо изрично пожела България да е включена в специална прощална серия от концерти тази пролет.

Кубинската Едит Пиаф идва у нас в компанията на най-обичаните музиканти от Хавана. Тя обикаля с тях целия свят през последното десетилетие.

След като през 2009 година спечели Грами за най-добър албум, а през 2015 година пя в Белия дом пред 500 специални гости, Омара Портуондо продължава да играе ролята на посланик на кубинската култура, Тя завладява сърцето на всеки, докоснал се до магията на тази музика, изтриваща следите на времето и вдъхваща желание за живот.

Концертът й у нас ще е на 28 април в зала 1 на НДК.

На сцената до нея ще застанат изключителни виртуози като Роландо Луна Карийо, Родни Барето, Гастон Хоя, Андрес Коайо.

В София ще чуем пианиста Роландо Луна, открит от самия Чучо Валдес, легендата на латино-джаза. През 1999 година Чучо му връчва първа награда на джаз фестивала в Куба и го запознава с Хесус Рамос и най-интересните и продуктивни музиканти. Оттогава Луна споделя сцената с Buena Vista Social Club. Паралелно с това събира овациите на публиката на редица международни състезания и събития. През 2007 печели изключително престижното първо място в категорията солово изпълнение на 41-вия Джаз фестивал в Монтрьо.

На 28 април за последен път у нас ще чуем изпълненията на своеобразни класики от репертоара на Buena Vista Social Club като Veinte años, Dos Gardenias, Candela, както и песни, превърнали се в част от световното културно наследство като Quizas, Quizas, Quizas. Освен на таланта на Роландо Луна. Ще се насладим и на невероятния барабанист Родни Барето, както и на виртуоза на челото Гастон Хоя, свирил със световни звезди като Стинг и Джил Петерсон.

Проектът Buena Vista Social Club доби световна популярност след едноименния филм на Вим Вендерс и последвалото световно турне на формацията.

Две десетилетия по-късно интересът към феноменалните музиканти и тяхната история не стихва.

Номинираната за Оскар Люси Уокър, известна на публиката с редица документални филми като Waste Land, вече е на финала на последния си проект. В него проследява в детайли развитието на Buena Vista Social Club и магията около него. Тя доказа на света, че Куба е музика, която всеки трябва да чуе.

На 28-и април в зала 1 на НДК ще имаме възможността да се докоснем до една ера, чийто завеси бавно и елегантно се спускат, оставяйки публиката винаги да иска още.

Билетите за концерта на Омара Портуондо са на цени от 45 до 100 лв. и са достъпни в бензиностанции OMV, The Mall, Билетен център НДК, Български пощи и мрежата на Eventim.bg.

 
 

Skeptics in the Pub, Изкуствен интелект: Презареждане

| от chronicle.bg |

Chronicle.bg започва партньорство с ентусиастите от Skeptics in the Pub. Всичко най-интересно преди и след събитията на Ratio.bg може да четете тук или на сайта им.

Още от създаването си първите компютри започват да поемат задачи, дотогава изискващи човешки интелект. Прогресът е бърз: през втората половина на XX век се появяват първите невронни мрежи, ботове за разговори, програми, играещи шах, експертни системи, и изглежда, че всеки момент ще бъде създаден изкуствен интелект, съизмерим по възможности с човешкия.

Постепенно става ясно, че всяка от тези технологии е ограничена. Компютрите продължават да правят това, което им кажем, а не това, което имаме предвид. Помага и променливото разбиране на хората за изкуствен интелект: обикновено така биват наричани задачите, с които компютрите все още не се справят. В края на 80-те години финансирането на изследвания намалява драстично, преди да избухне отново преди няколко години, вече включващо обработка на данни в големи размери и комерсиални приложения като автономни коли.

Това възраждане обещава да промени цивилизацията ни из основи. Какви са приложенията днес и какво ще се случи в бъдеще.

На предстоящото събитие от серията Skeptics in the Pub ще се проведе на 23 март (четвъртък) от 19:30 часа в Carrusel Club (ул. Г. С. Раковски №108) ще се обсъждат:

  • как се вдъхновяваме от биологичните мозъци за да строим изкуствен интелект;
  • дисекция на електронен мозък – какво се случва вътре в изкуствения интелект;
  • възможен ли е общ изкуствен интелект и ако да – дали ще ни вземе работата или убие първо.

За лекторите:

По темата за изкуствения интелект ще говорят Никола Тошев и Константин Василев. Двамата са участвали в изграждането на софтуерната компания WizCom, по-късно закупена от VMWare. Днес Константин се занимава с мобилни апликации и игри, а Никола съосновава Sciant и развива machine learning в компанията.

За Skeptics in the Pub:

Skeptics in the Pub е неформално събитие, създадено, за да среща хора, които се интересуват от наука и критично мислене. Форматът е прост – в началото лектор говори по предварително подготвена тема, а след това е време за въпроси и свободни разговори между всички присъстващи. Под името Skeptics in the Pub вече се организират събития в повече от 20 европейски държави, a България се присъединява към списъка през септември 2014. Досега са проведени над 15 събития с около 100 гости на всяко от тях. Skeptics in the Pub се организира всеки месец от екипа на Ratio – повече за предстоящите събития може да видите на сайта.