Торта за рожден ден

| от |

За пореден път гостуваме на Дарин Стойков (http://fkusno.com), а тази торта сме готови да си я правим всеки ден. Все пак няма ден, в който някой някъде да няма рожден ден.

Торта „Бароци“ е запазена търговска марка на Pasticceria Eugenio Gollini – сладкарница в малкото градче Виньола в Италия. Направена е в чест на големия архитект Джакомо Бароци, който е родом от градчето. Тайната на тортата не се крие в нейните съставки – те са изписани на опаковката, а по-скоро се е сгушила в пропорциите им, начина на смесване и най-вече в начина на печене. Доста ровене в интернет ще даде резултат, за да намерите количествата на съставките. Ето и моята версия как точно трябва да се приготви тази маниакално вкусна торта – торта за рожден ден.

Необходимите продукти:

  1. сто грама ядки – аз използвах лешници
  2. 250 грама черен шоколад
  3. 100 грама масло
  4. 4 големи яйца
  5. 250 грама захар
  6. две супени лъжици ситно смляно кафе
  7. по желание, но не е задължително – 50 грама ром

barozzi-1

Разделете в две купи белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с половината захар до гъста бяла пяна. Сложете подходящ съд за водна баня, в него метална купа и сложете кафето на дъното. Реших да започна така, защото исках кафето да се стопли и да разкрие истинския си аромат, преди да добавя шоколада и маслото вътре. Като ви замирише на кафе, сложете да се разтопява шоколада и маслото.

Разбъркайте добре и смесете с разбитите жълтъци. Натрошете леко ядките и ги препечете леко в топла фурна. След това ги смелете на ситно в блендер заедно с една лъжица захар. Смесете ги с шоколадово-жълтъчната смес.

barozzi-3

Разбийте на твърд сняг белтъците с другата половина от захарта. Сместа трябва да е толкова гъста, че като извадите бъркалката от купата, връхчето да стои право, а да не увисва надолу.

Pepa-Stoeva-6

Съединете внимателно двете смеси, като внимавате да не спада много – бъркайте леко и не с миксер, а на ръка.

Пригответе си една правоъгълна тава, която застелете по дъното и страните с алуминиево фолио. Фолиото трябва да е доста и да излиза настрани от ръба на тавата. Намажете с масло и поръсете обилно с какао – така тортата няма да залепне при печенето и после лесно ще се отдели.

barozzi-2

Сипете сместа в приготвената тава и при нужда заравнете отгоре.

barozzi-4

Сложете тавата в напълно студена фурна и тогава пуснете да се загрява до 180 градуса (170 на обдухване). Това е моята интерпретация на процеса на печене, което всъщност е най-голямата тайна на торта Barozzi. Аз реших, че по този начин тортата ще има възможност да се темперира постепенно, защото иначе ще започне естествен процес на печете отвън навътре и рискувам краищата да са по-сухи от сърцевината. А търсеният резултат всъщност е равномерност. Печете приблизително 30 минути или докато клечката за проба излезе суха.

Извадете от фурната и оставете в тавата да се охлади напълно. След като извадите, може да завиете останалото фолио навътре към тортата, така че да има „кант“ от фолио от всички страни. След като се охлади, обърнете тортата върху поднос или голяма чиния, така че отгоре да остане плътно завита с фолиото.

Оставете поне една нощ преди да я консумирате. Режете с остър нож и преди сервиране отлепете фолиото от тортата.

barozzi-5

 
 

Джони Деп и Амбър Хърд са на финалната фаза на развода си

| от chronicle.bg, по БТА |

Джони Деп и Амбър Хърд са на финалната фаза на развода си, като двамата уточняват как актьорът да изплати останалите 6,8 милиона от договорената сума.

Джони Деп се съгласи да даде на Амбър Хърд общо 7 милиона долара. Според източник на „И!Нюз“ той ще превежда неизплатените 6,8 милиона през следващите 15 месеца.

Амбър Хърд заяви, че ще дари цялата сума за благотворителност – на организации, борещи се с насилието над жените и на Детската болница в Лос Анджелис, където е работила като доброволка.

През лятото Джони Деп преведе 200 000 долара на две благотворителни организации от името на Амбър Хърд.
Актрисата подаде молба за развод през май след продължил 15 месеца брак и броени дни след това си издейства ограничителна заповед срещу Джони Деп.

 
 

Любимите ни поводи за статуси

| от |

Искам в един ден да стане земетресение, да умре известен, да падне сняг за пореден първи път и Гришо да се класира за Шампионска лига. Това ще е най-оргазмичният ден в историята.

Когато някой известен почине, фейсбук става като селска спирка с некролози. Пускат се песни, любими роли, гифчета, цитати. Публичният (защото в интернет сме на публично място) израз на тъга е съвсем справедлив и всеки е в правото си да го използва. Разбира се, това не го прави окей. Аз съм в правото си всеки ден да седя пред входната ви врата преди да излезете за работа. Или да ям металургични количества чесън преди аз да изляза за работа. Или да спирам по средата на тротоара, за да гледам витрините. Имам тези права, но това съвсем не го прави окей за правене. Още повече – когато Фидел Кастро почина, един куп хора си казаха: „Ама… той жив ли е бил“. Трябва тук да направим такава контракампания – всяка седмица да публикуваме новина от типа „Знаехте ли, че все още мърда“.

Аз съм наясно, че Земята не се върти само около мен. Често обаче се чудя дали пък не се мести само за мен. Затова, когато стане земетресение, трябва да се уверя, че и други са го усетили и затова питам „Усетихте ли земетресението?“ Това е както когато някой ми каже: „Внимавай, че това е люто“ – обезателно трябва да се провери. Нищо чудно някой да не е усетил как земята под него се разклаща. Да, знам, че има хора, които са пропускали тектонски вълнения. За тях искам да кажа, че земетресението е като шот – ако не го усетиш, не се брои.

Научно доказано е, че при всеки статус за снега една баба влиза в травматологията. Без значение накъде е насочен статуса – че вали, че всички казват как вали или че си счупих гащите на простора, щото вали. Първият сняг стана зимното „Христос воскресе“. Трябва някой път да направим флашмоб, в който никой не казва нищо за снега и после гледаме клетниците как се чудят какво е това, като излязат навън.

Григор Димитров и футбола няма да ги коментирам. Слагам ги в един кюп, защото са един дол.

Идва Коледа. По принцип искам братче, но не бих желал добър старец да доближава майка ми. Затова нека ни донесе ден със земетресение, известна смърт, сняг и спортни успехи, но в конкретни спортове, защото другите нямат значение. Дядо Коледа, подари ни колективен електронен оргазъм.

 
 

Рецепта за тортиля

| от Росица Гърджелийска |

Готвенето през седмицата често минава през битовия дискурс на „Трябва да има нещо за ядене“. Но през уикенда имаме време за нещо по-гурме. Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Тортилята е лесна за приготвяне, вкусна, че даже и диетична! Това е бърз начин да приготвите специална уикенд закуска или дори да вземете с вас за обяд в офиса.

Нужни продукти:

За царевичната тортиля:

2 ч.ч. царевично брашно

2 ч.ч. вода

2 яйца

сол и пипер

малко олио за тигана
За домашната майонеза:

1 жълтък

250гр олио (от гроздови семки ако имате възможност)

1 ч.л. висококачествена дижонска горчица

1 с.л. ябълков оцет

сока на 1 лимон

сол и пипер
Допълнително:

1 омлет

маруля

маслини

+ всичко останало, за което сърцето ви жадува!

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и добавете към тях водата, брашното, сол и пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете настрана да набъбне.

През това време може да направите майонезата като разбиете жълтъка и горчицата, използвайки миксер.
Бавно започнете да добавяте олиото, буквално капка по капка. Дайте си време и не бързайте. Сместа ще започне да се сгъстява.

Като стигнете средата на олиото, добавете оцета, който ще разреди и избели сместа.

Продължете бавно да добавяте олио, докато то свърши.

Добавете бавно лимоновия сок и продължете да разбивате. Сместа вече трябва да е почти напълно бяла и гъста точно толкова, колкото купешката.

Добавете сол и черен пипер по вкус.

Заемете се със тортилите. Загрейте няколко капки олио в незалепващ тиган. 

Разбъркайте сместа добре и когато тиганът се е нагрял, добавете 1 черпак и с кръгови движения направете палачинка. След 2 минутки обърнете палачинката и продължете да готвите още малко. Прехвърлете в чиния и захлупете с капак или покрийте с готварска хартия.

От сместа ще успеете да направите около 8-10 тортили.

Поставете 1 в чиния, намажете с майонезата, сложете марула, омлета, маслини и каквото още искате.

Завийте тортилята като дюнер и воала!

тортия

 
 

6 лоши кино римейка

| от |

Този месец, преди точно 15 години, на голям екран излиза великолепната криминална комедия „Бандата на Оушън“. Джордж Клуни, Брад Пит, Мат Деймън, Кейси Афлек, Джулия Робъртс и Анди Гарсия, под режисурата на Стивън Содърбърг и майсторския сценарий на Тед Грифин, създават едно истинско удоволствие за гледане в този кино пъзел.

„Бандата на Оушън“ сам по себе си е римейк на известен филм от 1960-а година с Франк Синатра и Дийн Мартин. Но за разлика от нашата класация тук, е един от добрите примери в киното.

Петнайсет години след модерната си версия филмът вече е нещо като класика, която може да бъде гледана отново и отново, при това винаги да ви носи удовоствие и кеф, макар да знаете отговора на загадката в него. Може би, заради това или поради липсата на свежи идеи, но Холивуд вече прави повторен римейк на този филм, при това с жени.

След „Ловци на духове“ „Бандата на Оушън“ ще е следващия филм, който ще пострада от феминистичния удар, разстлал се като сив похлупак над меката на киното. Разбира се, това са само предположения, за които всеки гледал и двете версии на филма, се надява да не е прав.

Междувременно, докато чакаме женската версия на „Бандата на Оушън“ ние си припомняме шест ужасни римейка, с които киното е сбъркало. Много.

В галерията горе.