Топ 10 на лошите мацки от филмите

| от |

Често екшъните и фантастичните суперпродукции ни представят историята на някой мускулест тип, който с поглед обезоръжава половината си нападатели и в същото време умело борави с пет различни оръжия.

Но когато заговорим за лошите момичета на киното, изборът е доста по-ограничен. Анджелина Джоли определено прави силно впечатление в „Томб Райдър“, особено, когато успя да срита задника на Даниел Крейг. И макар тя вече да не иска да се връща към имиджа на екшън супергерой, ние винаги ще имаме място в сърцето си за нея. Но освен Анджи в света на киното има още няколко истински впечатляващи жени, които могат да сритат задника на Джеймс Бонд и Джон Маклейн без проблем.

Нека ви представим 10 от най-впечатляващите женски роли и kick-ass chicks в киното.

1. Елън Рипли (Сигорни Уийвър) – Пришълецът

13-600x761

Това е ролята, която прави Сигорни Уивър звезда. Тя е на 30 години, участвала е с малки роли във филмите „Ани Хол“ (появява се за 6 секунди) и „Madman“, както и в два сериала. Ридли Скот я забелязва и я каства за фантастичния си футуристичен филм, при това в главна роля. След тоталния успех на лентата, превърнала се в класика, Сигорни прави още три продължения на „Пришълецът“, макар и не с такъв успех. С годините актрисата все повече се опитва да се откъсне от този образ, но за хората Елън Рипли ще остане най-бойната и жестока мацка във фантастичното кино… Така и до днес.

2. Беатрикс Кидо – „Булката“ (Ума Търман) – Убий Бил

21-600x401

Куентин Тарантино никога не е крил привързаността си към Ума Търман. Затова, когато режисьорът решава да направи кунг-фу филм, но в него да има и американски актьори, е логично да избере нея, нали!? Двамата разказват, че идеята за филма е обсъждана още докато снимат „Криминале“, а когато навършва 30 г., Тарантино подарява на Ума сценария с оферта за ролята. Нищо чудно, че актрисата успява да срита толкова народ във филма и да оцелее за втората му част, предвид високата смъртност там. Ние харесваме Ума почти колкото и Тарантино, особено в тази роля. Взимаме предвид и факта, че е правила част от бойните сцени съвсем сама.

3. Принцеса Лея Органа (Кари Фишър) – Междузвездни войни

32-600x451

Няма мъж, който да не си фантазира за принцеса Лея, особено с онзи златен костюм. С наближаването на новата част на „Междузвездни войни“ фантазиите се засилват, защото всички вече знаят – Кари Фишър ще се завърне в емблематичната си роля. Принцеса Лея е с кралска кръв, член на кралското семейство на Алдераан, член на Сената в „Междузвездни войни“ и бунтовник за възтановяването на Републиката. С две думи – тя е истинска бойна мацка. Освен това през 2008-а списание Empire я включва в списъка на 100-те най-велики филмови герои на всички времена. Не, че се учудваме.

4. Сара Конър (Линда Хамилтън) – Терминатор

41

Няколко актриси са изиграли Сара Конър – бойната майка на Джон Конър, човекът който ще поведе битката на човечеството срещу машините. Освен това ролята е емблематична фигура във фантастичния свят. Първата актриса, която я играе, в цели две части на класиката „Терминатор“, е Линда Хамилтън и до днес тя остава в сърцата на феновете. Няма как да не отбележим, че две момичета от „Game of Thrones“ също са влизали под кожата на Сара – в сериала „Хрониките на Сара Конър“ тя е изиграна от Лина Хийди, а в предстоящата нова екранизция на „Терминатор“ ще бъде играна от Емилия Кларк.

5. Тринити (Кери-Ан Мос) – Матрицата

Trinity_Matrix_h1

Кари-Ан Мос остана емблематична с тази роля, както и братята Уашовски с филма. Избрана, за да се влюби и пожертва за Единственият в трилогията „Матрицата“, Трините е всичко онова, което искате от една бойна жена от бъдещето – секси, гъвкава и умна. Това е първата голяма роля на Кари-Ан Мос и когато снима една от началните бойни сцени актрисата си изкълчва глезена, но не казва на никого, за да не я сменят във филма. Нещо, което никога нямаше да простим на Уашовски. Тринити и досега е един от най-емблематичните женски персонажи в киното.

6. Лилу (Мила Йовович) – Петият елемент

61-600x450

Люк Бесон снима една от класиките си с любимата си Мила Йовович, която по онова време точно е навършила 21 години. Футуристичният филм на Бесон се развива през 2263 година, а за ролята си на Лилу Мила Йовович е трябвало да научи измислен от самия Бесон език. Самата Мила по онова време говори 4 езика и накрая на снимките до толкова овладяла измисления език, че можела да проведе разговор на него. Красива, умна и избрана да спаси света, как да не я харесва човек.

7. Нейтири (Зоуи Салдана) – Аватар

7-600x338

Зоуи Салдана заявява на света, че е тук и може да играе извънземни създания, именно във филма на Джеймс Камерън. Макар филмът да е снимат по абсолютно нов начин и Зоуи, както и Сам Уорингтън, който й партнира, да играят по доста различен от познатия за актьорите начин, те се справят прекрасно. Накичени със странни атрибути и костюми, принцеса Нейтири и синята раса На`ви остават толкова важни за киното, колкото и невероятната вселена, която Камерън създава в „Аватар“.

8. Хит-гърл (Клоуи Грейс Морец) – Шут в г*за

81-600x309

Когато Клои-Грейс Морец е избрана да изиграе най-бойното малко момиче в модерното кино, тя е само на 12 години и ще навърши 13 г. много скоро. Ролята й обаче е толкова брутална, че майка й трябва да се срещне с екипа, заради езика, който персонажът на Клои използва във филма. Адвокати и студиото се съветват, доколко е уместно Клои да каже думата „cunt“ (изключително обидна дума на английски), при това няколко пъти във филма. В крайна сметка намират някакъв среден вариант, а участието е следено внимателно и от организацията за защита на децата актьори в Америка. Това е и първата голяма роля на Клои, която й отваря необятните врати на Холивуд. Наскоро актрисата навърши 18 години, предстои й да изиграе брутален социопат във филма „Мрак“ (по роман на Джилиан Флин) и майка й все още се грижи за нея, като не й дава да си купува скъпи вещи и дрехи, и я следи да си учи уроците. За нас, Клои винаги ще е Хит-гърл – най-яката малка супергероиня.

9. Рита (Емили Блънт) – На ръба на утрешния ден

92-600x450

„След утрешният ден“ е филмът, който остана изключително неоценен през изминалата година. Историята за човешката раса, която е нападната от извънземни и много скоро ще бъде победена, е по японския роман „All You Need Is Kill“ на Хироши Сакуразака. И макар основният участник да е Том Круз, който успява да преживее един и същи ден поне 1000 пъти и по този начин да спаси човечеството, той нямаше да се справи без лейтенант Рита Вратаски. Емили Блънт е kick-ass chick отвсякъде, особено като пребива и убива Том Круз има-няма 200-300 пъти.

10. Ю Шу Лиен (Мишел Йо) – Тигър и дракон

101-600x402

„Тигър и дракон“ е история за любов, предателство и майсторството на бойното изкуство. А Мишел Йо е неговата перла. Анг Лий прави епичен филм, а персонажът на Мишел – Ю Шу Лиен е момичето, което може да убие няколко нинджи с един удар и един меч. Красив и епичен, „Тигър и дракон“ е повече от обикновен филм с бой, а начинът по който Мишел играе Ю – любовница и боен другар на Мастър Ли Му Бай е прелестен. Съвсем наскоро актрисата завърши снимките и на продължението на филма – „Тигър и Дракон: Зелената легенда“.

 
 
Коментарите са изключени за Топ 10 на лошите мацки от филмите