Томислав Дончев: Когато говорим за европейско финансиране е важно не движението на парите, а ефектът на инвестициите

| от |

Фокусът на вниманието ни, когато говорим за европейско финансиране, трябва да бъде не върху обема средства и движението на парите, а върху ефекта на инвестициите, които правим с тях. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на годишния преглед на оперативните програми в рамките на 9-ото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Към началото на декември договорените средства по програмите в България възлизат на над 7,5 млрд. евро, а размерът на реално разплатените средства е близо 5 млрд. евро. Очаква се през 2015 г. да бъде усвоен съществен ресурс за настоящия програмен период и да стартират първите реални възможности за кандидатстване с проектни предложения по програмите за периода 2014-2020 г.

Ще трябва да се учим без да спираме да се движим, заяви вицепремиерът Дончев. Предстои ни трудна година, в която на практика ще се застъпят два програмни периода, а една и съща администрация ще работи паралелно по затварянето на изминалия и реалното стартиране на новия, посочи той.

Томислав Дончев определи изминаващата 2014 г. като трудна в контекста на европейските фондове. Според него сега основните предизвикателства пред системата по управление на европейските средства са интензивното изпълнение на оперативните програми и паралелната подготовка на инструментите за периода 2014-2020г. От качеството на работата ни сега зависи да се върнем на пътя на засиления растеж, коментира Дончев. Страната ни ще разчита в още по-голяма степен на европейските средства като доказан инструмент за постигане на ускорено икономическо развитие и намаляване на междурегионалните различия, отбеляза още той.

Участие в срещата взеха високопоставени представители на Европейската комисия и ресорните ведомства. Витория Алиата ди Вилафранка, директор на ГД „Регионална и градска политика“ на ЕК, коментира, че за Европейската комисия изпълнението на оперативните програми в България е важно, защото то е знак, че страната се възползва ефективно и успешно от членството си в ЕС. По думите й, това е предпоставка за устойчиво развитие, шанс за постигане на напредък за страната, а оттам и за ЕС като цяло.

 
 
Коментарите са изключени за Томислав Дончев: Когато говорим за европейско финансиране е важно не движението на парите, а ефектът на инвестициите