Томислав Дончев: Главното предизвикателство е да инвестираме не в съществуването си днес, а в устойчиво бъдеще

| от |

Мерките за постигане на икономически растеж са предизвикателство не само за политиците в Европа и балканския регион, но и за гражданите и бизнеса, които са както вдъхновител, така и нерядко жертва на политическите решения. Главното  предизвикателство е да инвестираме не в съществуването си днес, а в условията за устойчиво бъдеще утре. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на 11-ото издание на Виенския икономически форум.

За всички е ясно, че живеем във времена на криза –  не само финансова и икономическа, но и геополитическа, посочи вицепремиера Дончев. Кризата обаче означава и възможности, ако има политическа воля за трудни решения и провеждане на реформи с дългосрочен хоризонт, изтъкна той. Сред основните приоритети на правителството вицепремиерът очерта ясна визия и готовност за постигане на устойчива среда за икономическо развитие, постигната чрез стабилност на институциите, условия за дългосрочно развитие на обществото и бизнеса, ефективна и прозрачна система за управление на ресурсите от европейската солидарност, национална и енергийна независимост, качествено образование и защита на социалните права.

Томислав Дончев подчерта, че участието на България в този форум на високо политическо, дипломатическо и икономическо ниво е знак, че държавата има политическа воля и доверието на своите партьори на Балканите и в Европа. Тя е знак и за българското общество, защото правителство на по-малко от две седмици е очаквано и посрещнато с уважение след близо година и половина неясна политическа позиция на държавата.

Погледите сега са насочени към нас. Днес е важно да покажем политическа воля и ясна визия за конкретна посока на развитие и най-важното – мерките, с които ще работим за постигането на устойчив икономически растеж – както на национално, така и на регионално и европейско ниво, заяви заместник министър-председателят. Сред основните приоритети на правителството по отношение на икономическата политика той посочи постигането на растеж чрез подобряване на условията за бизнес за производителите и износа, електронното управление като гарант за ефективна администрация и превенция на корупцията, облекчаване на административната тежест, насърчаване на чуждестранните партньорства и подчертаване потенциала на България като дестинация за инвестиции с висока добавена стойност.

 
 

Изследване: Kои професии са най-склонни да изневеряват?

| от chronicle.bg, по БТА |

Много хора свързват професията на медицинската сестра с дълги работни часове и грижа за пациентите. В мъжките представи униформената дама е обект на сексуални фантазии. Резултатите от ново проучване, направено във Великобритания, показват, че жените с тази професия са сред най-големите кръшкачки сред трудещите се дами, пише в. „Дейли експрес“.

Допитването, обхванало над 5000 потребителки на сайта за извънбрачни запознанства Victoria Milan показва, че жените, упражняващи определени професии, са по-склонни да изневеряват. Най-често рога на съпрузите или приятелите си слагат дамите, заети във финансовата сфера – банкерки, брокерки, анализаторки. На второ място са дамите, изявяващи се в сферата на авиацията – жени пилоти и стюардеси. На трето място са медицинските сестри и останалите професионалистки, работещи в здравеопазването.

В Топ 10 на кръшкачките намират място също служителките в сферите на бизнеса (изпълнителни директорки, мениджърки, секретарки), спорта (атлетки, инструкторки, служебни лица), изкуствата (музикантки, модели, актриси, фотографки), нощния живот (жени диджеи, танцьорки, сервитьорки), правото (адвокатки, секретарки, прокурорки, съдийки), комуникациите (журналистки, пиарки) и в други сектори.

Анкетата показва също, че две трети от неверните дами се възползват от възможностите, които им се предоставят на работното място, за да слагат рога на партньорите си.

 
 

Оскари 2017: Фаворитите на Chronicle

| от |

89-тите награди „Оскар“ ще бъдат раздадени тази неделя вечер в Лос Анджелис и ще закрият официално големия награден сезон, който започна още в края на миналата година. Най-добрите сред най-добрите в киното ще напълнят Кодък Тиатър, за да могат още пък по-добрите сред тях да се окичат със злато.

И тази година, подобно на миналата, номинации за „Оскар“ предизвикаха полемика. Ако миналата година това бяха прекалено белите актьори и режисьори, номинирани в най-важните категории, сега впечатление прави засиленото участие на афроамериканци. Нормално е хората да се чудят дали причината за толкова много и еднообразни номинации, не се случва не заради доброто старо седмо изкуство…

Но ние няма да се занимаваме с това днес. Избрали сме да правим нещо по-забавно, а именно да кажем кои са нашите фаворити в 8 от най-важните и комерсиални категории. В галерията горе.

 
 

14 кинодейци на косъм от „голям шлем“

| от chronicle.bg |

Няма по-голямо постижение в Холивуд от това да получиш статуетка на четирите най-големи церемонии. Става въпрос за Еми, Грами, Оскар и Тони (EGOT).

С такава висота могат да се похвалят хора като Лайза Минели, Упи Голдбърг, Барбара Стрейзънд, „Магьосникът от Оз“ и други.

Ние събрахме 14 личности, които са на косъм, само на една награда разстояние от постигането на „голям шлем“ в кино индустрията.

 
 

Рецепта за кокосови гофрети

| от Росица Гърджелийска |

Роси успява да осъществи мечтата на мнозина, които страдат от различни алергии – тя успява да създаде гофрети без глутен, без лактоза и без ядки. Тайната – банани.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нейната рецепта за кокосови гофрети.

 

Нужни продукти:

3 банана;
4 яйца;
1/3 ч.ч. кокосово брашно;
2 щипки бакпулвер;
олио за гофретника.

Начин на приготвяне:

Загрейте гофретника.
Блиндирайте бананите, яйцата и кокосовото брашно.
Оставете на престои 10 мин. и блиндирайте пак.
Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Намазнете добре гофретника, изсипете черпак от сместа в него и го затворете.
Гответе няколко минутки и след това бавно започнете да отваряте гофретника. Ако гофретата е готова, би трябвало да се отвори лесно и да не залепне.

Прекрасни са сервирани с вишни и кокосови стърготини.

гофрети роси