Тибетците оцеляват на голяма височина благодарение на ген, наследен от изчезнал човешки вид

| от |

Как оцеляват тибетците на голяма височина, където количеството на кислорода е по-ниско и други хора не биха имали шанс? Отговорът е – благодарение на ген, наследен от изчезнал човешки вид, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп.“Нейчър“.

tibet2

 

Според изследването много тибетци притежават рядък генетичен вариант на ген с роля в преноса на кислород в кръвта – наследство от загадъчна група изчезнали хора, с представители на която човекът се е кръстосал преди десетки хиляди години. Този вариант позволява на тибетците да оцеляват при ниски нива на кислород на височина от над 4500 метра. Хората, при които той липсва, ще бъдат изложени на опасност от разреждане на кръвта, инфаркт, инсулт, ниско тегло при раждане на бебетата и повишена детска смъртност.

Въпросната версия на гена EPAS1 при тибетците е почти еднаква с тази на Денисовите хора – линия, свързана с неандерталците, и много различна от тази на останалите съвременни хора. Денисовите хора са известни само от находката на единична кост от пръст и два зъба, намерени в сибирска пещера. ДНК тестове на костта на 41 000 години показват, че те са били различни от неандерталците и съвременния човек. „Настоящото проучване разкрива, че размяната на гени чрез чифтосване с изчезнал вид е по-важна в човешката еволюция, отколкото се смяташе досега“, казва Расмус Нилсен от университетите на Калифорния и Копенхаген, и автор на публикацията. Човешкият геном съдържа остатъчни генетични фрагменти от други организми, като вируси, както и от други видове, като неандерталците, с които са се кръстосали ранните съвременни хора. Настоящото изследване е първото по рода си, което показва, че ген, наследен от архаичен човешки вид, е помогнал на съвременния човек да се приспособи към различни условия на живот.

„Подобна размяна на гени с други видове е помогнала на хората да се адаптират към нова среда, след като са се разпространили извън Африка към останалата част на света“, обяснява Нилсен.
Изследователите припомнят, че ранните съвременни хора са се кръстосали с Денисовите хора в Евразия след напускането на Африка на път към Китай. Техните потомци са носители на малък процент от ДНК на Денисовите хора. Генетични изследвания разкриват, че близо 90 процента от тибетците и малък процент от хората от народа Хан притежават генетичния вариант, който им
позволява да оцеляват на голяма височина, с какъвто не разполагат останалите хора. Тестове на 40 тибетци и 40 души от народа Хан са показали, че те със сигурност са наследили въпросния генетичен вариант от Денисовите хора. Той регулира производството на хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки с роля в преноса на кислород. Генът се включва, когато кислородните нива в кръвта спаднат, стимулирайки производството на повече хемоглобин. На височина над 4000 метра обичайната форма на гена увеличава производството на хемоглобин и червени кръвни клетки, причинявайки опасни странични ефекти. Генетичният вариант на тибетците повишава хемоглобина и червените кръвни клетки само умерено, спестявайки им опасните странични ефекти.

С БТА

 
 

Sofia Restaurant Week се завръща с ново пролетно издание

| от Спонсорирано съдържание |

София отново ще потопи сетивата си в море от кулинарни преживявания – от 7 до 13 май Sofia Restaurant Week ще ви накара да откриете вкусните тайни на 25 от най-добрите столични ресторанта.

След изключително успешното първо издание на Фестивала през септември 2016 г., пролетната Седмица на софийските ресторанти ще ви предложи нови локации, менюта и кулинарни изкушения.

В пролетното издание има 17 нови ресторанти, които заедно с останалите 8, предлагат две различни менюта по избор. Всеки един от ресторантите притежава уникална атмосфера, и е подбран след внимателна селекция от организаторите.

В рамките на седем дни може да опитате невероятна храна, резервирайки своите места в предпочитаните ресторанти, които предлагат няколко степенно меню на стойност 25 лв., без включени напитки.

Единствено по време на Sofia Restaurant Week ще може да обиколите със своето семейство и приятели максимален брой от модерните кулинарни локации в града, без да се притеснявате за семейния бюджет или за времето.

GIP_Morino

Kohinoor, SASA, Wagamama са само част от екзотичните места, които може да посетите. Ресторантите са избрани според качеството на храната и обслужването, интериора и наличието на приятна градина, както и заради изключителното кулинарно преживяване, което предлагат.

В зависимост от настроението и придружителите, може да избирате между малки семейни ресторанти като Vino&Tapas и Багри, авторска кухня в Nico’las, 33 Гастронавта и Вакуум, както и висок клас заведения като Talents или Клуб Пушкинъ. Почитателите на живата джаз музика ще могат да посетят Egur, Egur и Morino Urban Wine & Dine. Petrus е подходящ и за семейства с деца, и ще изненада всички с новото меню, което шеф Петър Янков е подготвил. За любителите на steakhouse grill заведенията, организаторите са избрали Roadhouse Grill, където ще могат да опитат месо от висок клас, доставено от САЩ и Италия.

IMG_33Gaustauts

За любителите на вкусната чуждестранна кухня Sofia Restaurant Week предлага азиатска, индийска, средиземноморска, френска, италианска, арменска и гръцка кулинария. Сред предложените ресторанти ще намерите както модернистична, така и традиционна кухня, а някои от местата ще ви изненадат и с иновативни предложения.

Пролетната тема ще бъде застъпена в менютата на ресторантите с присъствието на специалитети с агнешко месо и свежи сезонни зеленчуци.
Sofia Restaurant Week се организира от водещи онлайн и офлайн пътеводители за заведения и туризъм на български и английски език – Zavedenia.bg и Sofia In Your Pocket.

Всички ресторанти, както и менютата, които предлагат, можете да видите на официалния сайт на Sofia Restaurant Week.

Резервации за Sofia Restaurant Week ще могат да бъдат направени от 26 април 2017 г. чрез интернет страницата на Фестивала.

 
 

Кучетата „се заразяват“ от лошото настроение на собствениците си

| от chronicle.bg, по БТА |

Учени от университета по ветеринарна медицина във Виена установиха, че кучетата „се заразяват“ от емоционални звуци, които чуват от хора или свои събратя.

Емоционалното заразяване е основен компонент на съчувствието. То е характерно за различни животински видове – от примати до гризачи.

Учените са работили с 53 възрастни кучета от различни породи и собствениците им. Те са направили експеримента в две стаи – едната с високоговорител, скрит в дървена кутия. По него пускали различни аудиостимули. За позитивен човешки звук използвали смях, а за негативен – плач. За кучешки звуци използвали игрив лай и вой от изолация. Контролно ветеринарите пускали и неемоционални звуци – говор, дъжд, ромон на листа.

Сравнявайки позитивни и негативни звуци на кучета и хора, участвалите в експериментите животни са показали с поведението си силна реакция и негативно емоционално състояние, след като са чули негативните звуци. Те са реагирали най-остро с вцепеняване на нещастието на събратята си

 
 

Любимият виц на Христо Гърбов

| от Цветелина Вътева |

Само един ден на шегата не стига! Ето защо Webcafe.bg и ресторанти Happy обявяват месец април – за Месец на смеха. По този повод ви предлагаме любимите вицове на част от срещнем с най-усмихващите български комедийни актьори, заемащи специално място в сърцата ни.

Естествено, че знаете кой е Христо Гърбов. Дали сте се превивали от смях на ролята му като Пиер Миняр във „Вечеря за тъпаци“, хилили сте се на Гари Льожен/Роджър Трампълмейн в „Още веднъж отзад“ или сте се задавяли със салатата си пред телевизора, докато го гледате в „Комиците“, във всички случаи сте запознати с комедийния му талант.

Извън сцената и екрана Христо няма вид на смешник. По-скоро носи онова усещане за самовглъбеност, което придават на света около себе си хората, които вземат хумора на сериозно.

Предлагаме ви да прочетете виц, разказан от Христо Гърбов: 

Влиза един французин в един английски бар и си поръчва „typical English breakfast“ – боб, яйца, black pudding, което е вид кървавица, богата работа. Гледа той black pudding-a, хапва от него, пък после вика: „Абе като го видях това, помислих, че е лайно. Пък като го опитах, съжалих, че не е“.

Цялото интервю с Христо Гърбов можете да прочетете в Webcafe.bg


Фотограф: Мирослава Дерменджиева

Място: ресторант HAPPY на ул. „Раковски“ 145

 
 

Бившите мениджъри на Джони Деп го нарекоха „закоравял лъжец“

| от chronicle.bg, по БТА |

Бившите мениджъри на Джони Деп го нарекоха „закоравял лъжец“, след като даде интервю, в което каза, че са го разочаровали.

Актьорът заведе дело срещу „Мениджмънт груп“ през януари за повече от 25 милиона щатски долара, като я обвинява в измама и небрежност. Фирмата подаде насрещен иск, в който изтъкна, че Деп е харчил разточително за имоти, частни самолети, произведения на изкуството, въпреки предупрежденията им.

В интервю пред в. „Уолстрийт джърнъл“ Джони Деп задава въпроса защо фирмата не се е отказала от него като клиент, ако е харчел толкова неразумно. Това накара говорителят й Дейвид Шейн да заяви през Асошиейтед прес, че Деп е „закоравял лъжец, който отказва да поеме отговорност за възмутителното си поведение и принуждава други да лъжат вместо него“.

В съдебните документи фирмата посочи, че разточителният начин на живот на Джони Деп струва 2 милиона долара месечно. Той е платил 75 милиона за да купи и поддържа 14 къщи, сред които френски замък и верига бахамски острови.
Джони Деп отговори, че парите са негови и ще ги харчи както иска.