Тереза Мей задейства Brexit на 29 март

| от chronicle.bg |

Великобритания ще задейства официално процедурата по напускане на Европейския съюз на 29 март.

Това става ясно от съобщение, изпратено от британското правителство до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В него страната анонсира намеренията си да задейства Член 50 от Лисабонския договор.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей предупреди преди няколко месеца, че възнамерява да сложи началото на преговорите за Brexit до края на март 2017 г.

Министърът по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис коментира, че „страната се намира в навечерието на най-важните преговори на това поколение“.

„Целите на правителството са ясни: договорка, която ще работи за всяка нация и регион от Великобритания, но и за цяла Европа – ново, положително партньорство между Великобритания и нашите приятели и съюзници от ЕС“, каза Дейвис.

Член 50 от Договора на ЕС постановява, че „всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания, да се оттегли от ЕС“.

Държавата-членка, която реши да се оттегли, нотифицира за намерението си Европейския съвет. ЕС договаря и сключва споразумение с тази държава, с което се определят реда и условията на оттеглянето й предвид бъдещите й отношения със Съюза. Договорите (на ЕС) престават да се прилагат спрямо съответната държава от датата на влизане в сила на споразумението.

При липсата на такова – страната напуска ЕС две години след нотификацията до Европейския съвет (в случая на Великобритания – до 29 март 2019 г.), освен ако не се реши продължаване на този срок.

 
 
Коментарите са изключени за Тереза Мей задейства Brexit на 29 март