Тактиката на САЩ в Ирак и Сирия не си струва

| от |

Бунтовниците от ИД публикуваха в интернет ново видео с британския заложник Джон Кентли, който от името на джихадистите заяви готовност за разпалване на пълномащабна световна война.

Това заявление е поредният отговор на авиоударите, които международната коалиция начело с Пентагона нанася по целите на бунтовниците от „Ислямска държава” (ИД) на територията на Ирак и Сирия. Същевременно военните признават, че без сухопътна операция няма да може да се унищожи ИД. В тази връзка Вашингтон е готов да прибегне към любимата си тактика – да не изпраща собствена армия, а да обучи и въоръжи местни сили в зоната на военния конфликт. За това президентът Обама реши да въоръжи сирийската т.нар. умерена опозиция, която цели да свали режима на Башар Асад. Докладът на ЦРУ, че преди аналогични действия не са били успешни, не смути американското ръководство.

Междувременно на практика всички опити на САЩ да постигнат собствени външнополитически интереси с помощта на местни бунтовници са завършвали плачевно. Те са провалиха в Куба, Никарагуа, Ангола, Сомалия, изброява експертът от руския Институт за стратегически изследвания Аждар Куртов:

– През последния половин век САЩ предпочитат да воюват не с цената на живота на собствените си войници, а като наемат други. При това те не се гнусят да общуват с ислямските радикали, престъпници, десни терористични организации, само и само да помогнат за осъществяването на геополитическите цели на САЩ. И много често възниква ситуация, при която оръжието, предадено на радикалите, паричните средства и политическата подкрепа не довеждат до резултатите, на които са се надявали американците. Въоръжените бунтовници излизат изпод контрола на Вашингтон и, нещо повече, насочват това оръжие срещу американците или техните съюзници.

В тази връзка Русия настоятелно призовава световната общност да се откаже от двойните стандарти, да не дели терористите на „свои” и „чужди”. В частност, Русия отдавна и последователно се бори с тероризма и оказва на другите страни съдействие пред лицето на терористичната опасност, включително като предоставя значителна помощ на Сирия, Ирак и другите страни в региона за укрепване на тяхната боеспособност. Русия ще продължи тези усилия, но няма да се въвлича в някакви „коалиции”, които се създават, като се заобикаля Съветът за сигурност на ООН и нарушава международното право, подчертават от руското външно министерство.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Тактиката на САЩ в Ирак и Сирия не си струва