Таксита и библеотекари излизат на протест

| от chronicle.bg |

Правителството да се готви за нови протести. След полицаите, недоволните са библеотекарите и таксиджиите.

На 24 ноември библиотекари и музейни работници от цялата страна ще излязат на улицата, за да демонстрират несъгласието си с Бюджет 2016 година. Това съобщи Боян Бойкински, лидер на КНСБ-Пловдив, пред радио „Фокус“. От столичната библиотека също коментираха, че обмислят национален протест. Причината е дългогодишното неглижиране на проблема с ниските заплати в културата. За поредна година за увеличаването на възнагражденията в сектора не ставаи дума. Същевременно българските библиотеки и музеи едва поддържат инвентара си, като нови книги и експонати не се появяват в сградите с години.

На 4 декември се очаква 6000 таксита да излязат на протест. Тяхното недоволство е свързано с промените в закона за автомобилните превози, който премахва възможността водача да работи за себе си. Това означава, че таксиметровите шофьори трябва или да бъдат наети на трудов договор от превозвачите, или самите те да станат превозвачи. Заради заплахи от масови бунтове обаче депутати от различни партии – ГЕРБ, ДПС, ПФ, РБ внесоха в петък проект за нови промени, които удължават срока за пререгистрация със 7 месеца. Това обаче изглежда не е удоволетворило таксиметровите шофьори.

Междувременно и недоволството в здравния сектор ескалира. Медиците настояват минималната им заплата да бъде увеличена на 1300 лева. Това обяви д-р Цветан Диманов, който е член на УС на Националното сдружение на частните болници. Минималната заплата за медицинските сестри трябва да е минимум 900 лв. Диманов отбеляза и че за да може да се извършат реформите у нас е необходимо да бъде премахнат членът от Конституцията, според който всеки гражданин има право на безплатен достъп до здравеопазване.

 
 
Коментарите са изключени за Таксита и библеотекари излизат на протест