Така ще изглеждат норвежките крони през 2017 г.

| от |

Това е новият дизайн на норвежката валута, която трябва да бъде пусната в обръщение през 2017 година.

На задната страна на новите банкноти са изобранени цветни палитри, които изглеждат като цифрово неясни версии на снимки, които се намират на лицевата страна на банкнотите.

И двете страни на банктнотите са били избрани от Норвежката банка след конкурс проведен през пролетта. На лицевата страна са изобразени произведения на изкуството от графичното студио за дизайн The Metric System и Terje Tønnessen наречено „Norwegian Living Space“, докато на пикселизираната задна страна са изображенията „Ripple Effects“ от Ензо Фингер. Лицевата страна се характеризира с различни сцени с океан, които са от голямо значение за норвежката национална идентичност.

Преди време Finans Norge – организация на финансовите институции в Норвегия съобщи, че традиционните пари ще излязат от употреба, а потребителите трябва да плащат само с карти или по банков път това ще намали рисковете от грабежи, ще улесни проследяването на финансови злоупотреби и ще спести разходи от оперирането с кеш пари.

В момента в Норвегия само 5% от бизнес плащанията и 4% от разходите на домакинствата се плащат с пари в брой. Според Finans Norge Норвегия може да се превърне в първата държава в света без кеш пари.

Лице

pari 2

Гръб

pari 1

 
 
Коментарите са изключени за Така ще изглеждат норвежките крони през 2017 г.