Така са изглеждали римските училища за гладиатори

| от |

Археолози обявиха, че са открили много добре запазени останки от римско училище за гладиатори на брега на река Дунав в Австрия. Благодарение на състоянието на находката и на съвременната технология, те са реконструирали древната сграда виртуално в три измерения.
1

По думите на археолозите тъй нареченият лудус е „с размер, който си съперничи с Лудус Магнус – гладиаторското училище зад Колизеума в Рим“.

Изследователите направили „невероятната“ си находка в археологическия парк Карнунтум близо до Виена. Те използвали неинвазивни техники, като въздушни наблюдения, електромагнитна индукция и радар, за да реконструират училището във виртуалното пространство.

„Получените археологически карти и планове на отделните сгради, улици и римска инфраструктура, позволиха да се направи виртуална реконструкция на градския пейзаж и да се пресъздадат древните градски и естествени пейзажи в две и три измерения“, заявиха учените.
2

„Въпреки че се смята, че в Римската империя са съществували около 100 лудуса, почти всички са били разрушени и е било строено върху тях“, обясниха още изследователите от Австрия, Белгия и Германия.

3

Разкопки в късния 19-и и ранния 20-и век са разкрили много части от комплекса Карнунтум, включително легионерска крепост и селище. Карнунтум е бил столица на Горна Панония по времето на Римската империя и един от основните центрове за търговия с кехлибар.
В археологическия парк са открити още много интересни руини от амфитеатри, римски бани, както и това, което е останало от голяма арка, известна като Хейдентор.

 
 
Коментарите са изключени за Така са изглеждали римските училища за гладиатори