Тайните на Пхенян

| от |

Северна Корея е една от най-изолираните и мистериозни държави в света. В момента столицата Пхенян е домакин на международен фестивал, посветен на борбата и това позволява да надникнем в обвитата в тайни комунистическа страна. Уил Рипли от CNN е един от малкото журналисти, които получиха акредитации за събитието. Той разказва какво се случва там:

За първи път от пристигането ни в Северна Корея, служебният автобус се отклонява от строго определените за чужденци маршрути. Не ни е разрешено да спираме. Можем само да гледаме през прозореца. Виждаме полета, които се обработват на ръка, и работници на строежи. Малкото автобуси на градския транспорт са препълнени. На повечето хора им се налага да ходят пеша. Накрая пристигаме в конна база.

Това е личен проект на Ким Чен Ун. Всеки може да дойде и да язди, стига да плаща еквивалента на 10 долара на час. Повечето севернокорейци се радват, ако изкарат толкова за цяла седмица. Това обяснява и липсата на особен интерес.

Следваща спирка от планираната журналистическа обиколка е парк извън столицата. Той е изпълнен с макети на паметниците и забележителностите на Пхенян. Построяването му очевидно е струвало скъпо. В далечината се виждат и някои от оригиналите.

Екскурзоводът разказва, че кулата е висока 150 м. Построена е в чест на Великият водач Ким Ир Сен, който е вписан в конституцията като вечен президент на Корейската народнодемократична република. В неговата идеология се твърди, че ако лидерът на нацията е мозъкът на тялото, то народът са неговите крайници. И още – можеш да живееш без някой крайник, но не и без мозък. Тези писания са задължително четиво за всеки севернокореец. Едно от местата, където това се прави е в народната библиотека. В нея се съхранявали 30 млн. тома. Малкото книги там обаче са в лошо състояние. Останалите са просто заключени.

Където и да отидем, виждаме само как се харчат огромни средства, за да бъде отправено едно послание – че Северна Корея разполага с модерна военна сила. Проблемът е, че тези пари може да намерят по-добро предназначение, ако се използват за решаване на проблемите на обикновените хора. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Тайните на Пхенян