Търговия с органи в Украйна. Римейк на Югославия

| от |

9RIAN_02442652.HR.ru

В югоизточна Украйна започнаха да изчезват деца. От кореспонденцията на бившия адвокат на Юлия Тимошенко Сергей Власенко с германския хирург Олга Вебер стана известно, че Украйна доставя в Германия органи, иззети от ранени опълченци.

Югославия повече не съществува, но остави след себе си хора, принудени да живеят без един бъбрек или само с едната половинка на белите дробове. Някои се сбогуваха с живота направо в операционната, когато им изземваха органи без всякаква упойка. Техните имена са завинаги свързани с делото на Medicus. А каква ли съдба чака ранените въстаници от Донецк и Луганск?

Писателят и директор на издателство Xenia Слободан Деспот има какво да разкаже. Този човек от сръбско-хърватски произход прекрасно знае историята на трагедията на косовските сърби. В интервю за „Гласът на Русия“ той сподели свое становище относно събитията в Украйна, където сега се върши един от най-страшните геноциди за последните десетилетия.

„Гласът на Русия“: Кореспонденцията на бившия адвокат на Юлия Тимошенко с германския хирург Олга Вебер пролива светлина върху страшната реалност с търговията на човешки органи в югоизточна Украйна. Може ли да се правят паралели между станалото в Косово и онова, за което разказват писмата на Власенко и Вебер?

Слободан Деспот: Въпросът за търговията с органи в Косово бе повдиган в мемоарите на Карла дел Понте, в които тя описва работата си като прокурор на Международния наказателен трибунал. Подробно разследване проведе швейцарският съдия Дик Марти. По-късо той представи отчет за получените резултати в Съвета на Европа. В отчета се потвърждават фактите на търговия с органи, изземани от пленени (основно мирни сърби) от лекари по наредба на Армията за освобождаване на Косово. В доклада се отбелязваше наличието на голямо търсене, защото органите са били изпращани за Турция и страни на Западна Европа. Тези органи са извличани в абсолютно чудовищни условия, понякога и без упойка, и са продавани чрез международната престъпна мрежа. Установено е, че в търговия с органи са били замесени високопоставени представители на властта. Напълно е вероятно сега в Украйна да става нещо подобно. Но изобличенията на Карла дел Понте не предизвикаха някакво особено възмущение в западния свят и Съветът на Европа погреба отчета на депутата Дик Марти, извършил наистина една историческа работа и много рискувал в своето разследване. Неговият отчет така и не стана основание за санкции против косовските власти, въпреки че те със сигурност са били информирани за ставащото.

Страхувам се, че и този път в Украйна ще сме свидетели на същата „стена на мълчанието“. При всички положения, косовският прецедент съществува. Той беше потвърден документално, всички факти са налице. Това стана при Бернар Кушнер, назначен от НАТО за куратор на Косово, който беше просто задължен да знае за ставащото на доверената му територия. Но когато един журналист го попита за търговията с органи, той му посъветва да отиде при психиатър. Очевидно Западът до последния момент ще отрича доказателствата за съществуване на такава незаконна търговия.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Търговия с органи в Украйна. Римейк на Югославия