СЗО препоръча две перспективни ваксини за борба с вируса Ебола

| от |

Световната здравна организация /СЗО/ препоръча две перспективни ваксини и продукти, основани на кръв на пациенти, за борба с вируса Ебола, предаде ИТАР-ТАСС.

До подобно решение стигнаха 200 експерти, които участваха в двудневното заседание под егидата на СЗО за разработването на експериментални препарати за изкореняването на тежката вирусна инфекция, която все 2105 жертви в страните от Западна Африка.
Въпреки че вирусът бе открит много отдавна, преди почти 40 години, за него няма регистрирани лекарства или ваксини. А тези,
които са в стадий на разработка, още не са преминала през клинични изпитания. Като разгледаха списъка от 8 препарата, експертите спряха избора си на плазмата на пациенти, победили инфекцията, а също така и на кръвни терапии.

Те предвиждат преливането на кръв на инфектираните, взета от оцелелите след прекарването на болестта. Първата партида плазма от препарата може да бъде готова до края на годината. Също за много перспективни бяха определени двете ваксини, които обсъждаха експертите.

Първият препарат е създаден на базата на аденовируса на шимпанзе. Тестовете върху хора започнаха в САЩ, а в средата на септември клинични изпитания ще стартират в Европа и Африка. Към края на годината трябва да бъдат готови около 15 хиляди дози от тази ваксина.

Втората експериментална ваксина съдържа рекомбинантния вирус на везикулярния стоматит, в който е внедрен вирусът Ебола.Клиничните изпитания на ваксината, от която засега са изготвени около 800 дози, ще започнат в най-скоро време. Ако ваксините се окажат ефективни, те ще могат да станат достъпни до средата на месец ноември, заявиха от СЗО.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за СЗО препоръча две перспективни ваксини за борба с вируса Ебола