СЗО: Използването на експериментални лекарства срещу ебола е етично

| от |

Панел от експерти по медицина реши, че е етично да се предоставят експериментални лекарства на пациенти, заразени със смъртоносния вирус ебола, съобщи Световната здравна организация, след като общият брой на жертвите надхвърли 1000.

„В конкретните обстоятелства на тази епидемия и при изпълнение на определени условия панелът постигна консенсус, че е етично да се предлагат недоказани интервенции с все още неясна ефективност и неблагоприятни последици като потенциално лечение или превенция“, съобщи здравната агенция на ООН в комюнике.

В момента няма лекарство или ваксина за ебола и СЗО обяви епидемията за глобална заплаха за общественото здраве. Но използването на експерименталното лекарство Zmapp върху двама американци и един испански свещеник, заразени с вируса, докато работели в Африка, предизвика напрегнат етичен дебат.

Лекарството, което се предлага в много ограничени количества, показало обещаващи резултати при двамата американци, но свещеникът почина, както съобщи по-рано днес испанската болница, в която се лекуваше. Американската компания Mapp Bioparmaceutical, която произвежда лекарството, съобщи, че е изпратила всичките си налични количества в Западна Африка.

„Етични критерии трябва да ръководят доставянето на подобни интервенции“, счете панелът, подчертавайки необходимостта от „прозрачност във всички аспекти на лечението, информирано съгласие, свобода на избора, конфиденциалност, уважение към личността, запазване на достойнството и участие на обществото“.

Панелът от експерти подчерта „моралното задължение за събиране и споделяне на всички данни, включително предоставяне от състрадание на лекарства за употреба, т.е. неодобрени медикаменти, които не са преминали през клинично изпитание. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за СЗО: Използването на експериментални лекарства срещу ебола е етично