СЗО: Европа няма да се размине с ебола

| от |
На Стария континент да очакват още случаи на заболяването, предупредиха от организацията

Световната здравна организация (СЗО) предупреди Европа, че вирусът ебола няма да й се размине и случаят с медицинската сестра в Испания няма да остане единственият. Четирима души, включително съпругът й, са в болница за наблюдение.

Въпреки че болниците в Западна Европа разполагат с необходимото оборудване и специалисти да изолират заразени с ебола пациенти, директорът на СЗО за Европа Жужана Якаб казва, че подобни инциденти са „неизбежни“ в бъдеще заради огромния поток пътници от Европа към засегнатите държави.

Тя обаче успокоява, че рискът все пак е малък, а Западна Европа е най-подготвена в света да отговори на заразата.

Испанската сестра Тереза Ромеро е била на ваканция в Мадрид, след като вторият й пациент, болен от ебола, починал, но се почувствала зле пет дни по-късно. Нейни колеги казват, че тя три пъти е поискала да бъде изследвана за ебола, преди в крайна сметка да бъде потвърдено, че наистина е болна.

Десетки лекари и медицински сестри се събраха на мирна демонстрация пред болница „Ла Паз“ в Мадрид с настояване за повече информация как Ромеро се е заразила с ебола, тъй като болестта не се предава по въздушен път, а чрез директен контакт с телесни течности на човек, който вече проявява признаци на заболяването.

„Като се има предвид как се предава болестта и какви са методите за превенция, очевидна е, че са допуснати грешки“, казват медиците в изявление. / News7

 
 
Коментарите са изключени за СЗО: Европа няма да се размине с ебола