СЗО: Човек се самоубива на всеки 40 секунди

| от |

По един човек се самоубива на всеки 40 секунди. Това е повече дори от жертвите във войните или природните бедствия. Най-голям брой самоубийци има сред пълнолетните хора, съобщават от Световната здравна организация (СЗО).

В първия си доклад за самоубийствата СЗО посочва като причина за нарастването на явлението репортажите в медиите, когато дадена известна личност се самоубие. „Самоубийството е особен проблем на общественото здраве. Има по едно самоубийство на всеки 40 секунди, това е огромен брой“, каза Шехар Сахена, директор на отдела за психическо здраве към СЗО по време на представянето на доклада в Женева. „Самоубийството отнема повече животи, отколкото войните и природните бедствия. Всяка година по света има 1,5 милиона случая на насилствена смърт. От тях 800 000 са самоубийства“, добави тя.

Високи нива на самоубийства има в Централна и Източна Европа и в Азия. 25% от всички случаи са в богати държави. Мъжете са два пъти по-склонни да отнемат живота си в сравнение с жените. Най-често използваните методи са обесване и застрелване, а в селските райони се използват отровни инсектициди.

„В световен мащаб най-много самоубийства има сред хората на 70 и повече години. В някои държави най-високите нива са сред младите. Самоубийството е втората причина за загуба на живота сред хората на възраст между 15 и 29 г. по целия свят“, казват от СЗО.

Според организацията самоубийството е огромен обществен проблем, който трябва да бъде преодолян и унищожен. В изследването, продължило 10 години, участват 172 държави. През 2012 г. в държавите с високи доходи има слабо увеличение на самоубийствата, 12,7% на всеки 100 000 души срещу 11,2 на сто в страните с ниски или средни доходи.

Близо една трета от самоубийствата са в Югоизточна Азия, най-вече в Северна Корея, Индия, Индонезия и Непал. Най-много хора отнемат живота си в Гвиана (44,2% на 100 000 души), Северна и Южна Корея (съответно 38,5 и 28,9 на сто). Следващи в класацията са Шри Ланка, Литва, Сирунам, Мозамбик, Нешал и Танзания. В Русия самоубийствата са 19,5% на 100 000 души, в Унгария 19,1 на сто, а в Беларус 18,3%./АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за СЗО: Човек се самоубива на всеки 40 секунди