СЗО: 20 хил. болни от ебола до ноември

| от |

Епидемията от ебола в Западна Африка заплашва да се превърне в катастрофа. 20 хил. болни до ноември, прогнозират в нов доклад от Световната здравна организация, ако не се засилят мерките за контрол на вируса.

Актуалните цифри сочат 5800 болни и над 2800 починали от началото на годината.

Ако не спрем много бързо епидемията, това вече няма да бъде бедствие, а катастрофа, заяви на пресконференция в Женева д-р Кристофър Дай, директор по стратегическите въпроси в СЗО.

Той изтъкна, че настоящата епидемия е твърде сходна с други епидемии, засегнали други африкански страни през последните години, като Демократична република Конго и Судан например.

„Различното сега не са характеристиките на вируса, а естеството на засегнатото население“, посочи той, изтъквайки като фактор за заразяването голямата мобилност на хората. Бързото разпространяване на епидемията се обяснява и с бавната реакция срещу ебола в началото на епидемията и лошото състояние на системите за здравеопазване в трите основно засегнати държави – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. За разлика от тези страни случаите на заразяване остава ограничен в Нигерия, която има по-добра здравна система.

От агенцията на ООН потвърдиха, че експерименталните медикаменти срещу ебола няма да са на разположение в достатъчни количества още няколко месеца и затова няма да играят роля в битката с болестта.

По изчисления на ООН са нужни близо 1 млрд. долара през идните шест месеца за финансиране на медицинска, икономическа и продоволствена помощ в горещите точки на ебола в Западна Африка. / News7

 
 
Коментарите са изключени за СЗО: 20 хил. болни от ебола до ноември