Свободата в интернет е намаляла през 2014 година, според проучване

| от |

2014-та ще бъде запомнена като годината, когато хората започнаха да пишат закони за управлението на интернет. Това обаче не е нещо положително, според годишния доклад на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хауз“, пише Washington Post. Традиционно правителствата, стремящи се да заглушават онлайн критиците си, най-често прибягват до блокиране на уеб страници и филтриране на интернет съдържание, а от време на време и офлайн разправа с дисиденти. Това обаче се е променило, отчасти защото онлайн активистите са започнали по-умело да заобикалят ограниченията. „Фрийдъм хауз“ дава за пример Greatfire – услуга, която хоства съдържание, блокирано на територията на Китай, в глобални платформи, подобни на сървърите на Amazon. За китайското правителство е трудно да ги блокира както от политическа, така и от техническа гледна точка.

На фона на тези тактики репресивните режими започват да прокарват идеята за „технически нецензуриран интернет“, открива „Фрийдъм хауз“, който обаче все повече се контролира от национални закони, определящи какво може и какво не може да се прави онлайн. В 36 от 65-те проучени държави свободата на интернет е намаляла, сочи докладът.

Русия, например, е приела закон, който позволява на държавния прокурор да блокира „екстремистки“ уеб сайтове без съдебен надзор. Казахстан е приел подобен закон. Виентам е приел декрет, насочен срещу всяка критика срещу държавата в социалните медии. Нигерия е приела закон, изискващ интернет кафенетата да съхраняват данните за достъп на клиентите, които използват компютърите им.
В Съединените щати 2014 година също е време на писане на правила за интернет. Федералната комисия по комуникациите няма да успее да завърши работата си по регулациите за т.нар. неутралност на интернет до края на декември, но без съмнение тази година за първи път американското общество беше ангажирано в дебат за това как да функционира интернет в рамките на страната.

Важно е да се отбележи, че в доклада има и положителни факти. Индия е разхлабила правилата за онлайн достъпа и съдържанието, които въведе след размириците миналата година. Междувременно Бразилия е приела закон за гражданските права в интернет, наречен Marco Civil da Internet, който защитава както неутралността, така и поверителността./Aгенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Свободата в интернет е намаляла през 2014 година, според проучване