Световният печат коментира въздушните удари на САЩ

| от |

По повод въздушните удари на САЩ по бойци от групировката „Ислямска държава“ в Ирак вестник „Ню Йорк таймс“ публикува дискусия между различни експерти за ефективността на тези действия за спасяването на обкръжените цивилни иракчани.

Според бивш офицер от американските специални части ударите по въздуха могат да помогнат много, но те са най-ефективни, когато са координирани и се базират на информация от компетентни и добре обучени бойци на земята. Но засега Пентагонът изключва започването на сухопътна операция в Ирак.

Анализатор по въпросите на отбраната твърди, че за тази мисия въздушните удари са най-подходящи, защото този вид тактика е много ефективна в Ирак, а освен това се осъществява и в много по-кратък срок от дислоцирането на пехота. Изследовател от вашингтонския Институт за близкоизточна политика констатира, че авиацията е средство за възпиране на „Ислямска държава“, но не е в състояние да я победи окончателно.

В крайна сметка народът на Ирак, управляван от ефективно правителство, ще трябва да прогони ислямистите, заявява той. Представител на нюйоркският мозъчен тръст „Сенчъри фаундейшън“ препоръчва да се поддържа по-близко сътрудничество с въоръжените групи по места – кюрдските сили пешмерга, правителствените части и евентуално сунитските племенни милиции, които да поемат бремето на сраженията по земя. По думите му САЩ в никакъв случа не трябва да вкарват в действие свои сухопътни части, но непременно да окажат военна помощ на кюрдите, което ще бъде възможност да се осигури тяхното конструктивно политическо поведение в бъдеще.

По същата тема „Вашингтон пост“ пише, че реакцията на администрацията на президента Барак Обама на този блицкриг (светкавична война) на ислямистите в Северен Ирак е била дефинирана още в началото като ограничена военна намеса. И липсата на връзка между стряскащите оценки за заплахата от „Ислямска държава“ и видимото нежелание спешно да й се противостои е отражение на смесица от политически и военни обусловености. Според вестника сред спирачките са отсъствието на ясна военна стратегия за изтласкване на групировката от териториите, завзети от нея напоследък, умората от войни, обзела администрацията и страната, пълната неяснота доколко „Ислямска държава“ е в състояние да се превърне от регионална сила в транснационална терористична заплаха, която да атакува Европа и САЩ.

В коментара си вашингтонското издание подчертава, че настоящата военна кампания на САЩ в Ирак е съсредоточена върху защитата на американците в Багдад и Ербил и оказването на хуманитарна помощ на блокираните хора от етноса язиди. А въздушните удари се характеризират главно с това, което не целят – Пентагонът заяви, че задачата им не е да прогонят сунитските екстремисти от завзетите територии.

Лондонският „Дейли телеграф“ пише в заглавие, че Великобритания има „моралното задължение“ да се присъедини към военната кампания срещу ислямистите в Ирак. Ако човек не е възмутен от настоящите въздушни удари на САЩ, които поне малко ограничиха заплахата, надвиснала над язидите и кюрдите, тогава този човек не би се противопоставил по нравствени съображения Обединеното кралство да се присъедини към тези усилия срещу ислямистите, заявява консервативното издание.

Парижкият „Монд“ констатира, че френският политически елит е разделен в мненията си относно събитията в Ирак. Вестникът припомня, че на 10 август външният министър Лоран Фабиюс се срещна с главата на кюрдската автономия Масуд Барзани, което съвпадна с първата доставка на френска хуманитарна помощ. Но политиците в Париж още не са на едно мнение какво да се прави нататък и с каква цел. Засега се изключва военната намеса, но този въпрос остава да виси заедно с другите въпроси: дали да се прати оръжие на онези, които воюват с джихадистите, кой да контролира оръжейните доставки, по чий мандат да стане това, кои ще са съюзниците, трябва ли да се дава убежище на бежанци,
евентуално на християни, пише парижкият вестник. БТА

 
 
Коментарите са изключени за Световният печат коментира въздушните удари на САЩ