Световен ден за борба с вируса на СПИН

| от chronicle.bg |

Днес е Световният ден за борба срещу вируса на СПИН. Според статистиката всеки ден в света близо 7 100 души се заразяват с вируса всеки ден. Така официално България се оказва сред страните със сравнително ниско разпространение на ХИВ.

Междувременно, доклад на УНИЦЕФ предупреждава за възможността заразяването със СПИН да се увеличи драстично при подрастващите. Новите случаи на ХИВ сред младите хора може да се увеличат със 60 на сто и да стигнат до 400 000 случая годишно към 2030 г., според УНИЦЕФ.

В доклада се посочва, че са нужни повече инвестиции в иновации, подобряване на базата данни, борба с предразсъдъците, свързани със заболяването, и за превръщането на превенцията сред подрастващите в приоритет.

Безплатни и анонимни изследвания за наличие на ХИВ вирус в кръвта ще се проведат днес.

От Здравното министерство съобщават, че мотото на тазгодишната кампания срещу коварния вирус е „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“. Тя ще бъде фокусирана върху предпазването от инфекцията, употребата на презервативи, изследването и антиретровирусното лечение.

Услугите си за всички желаещи днес след 08:30 ч. ще предлага кабинет за безплатно изследване за ХИВ, който се намира в сградата на Столичната здравна инспекция на улица „Враня“, номер 20.

Центърът за сексуално здраве на ул. „Самуил“ № 111 обявява Ден на отворените врати в часовете от 10:00 до 18:00 и също ще предлага безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ инфекцията.

Преди ден от ведомството отчетоха, че 88% от лицата, които тази година са регистрирани с ХИВ у нас, са се заразили по сексуален път. Това означава, че тенденцията вирусът да се разпространява предимно чрез секс се запазва.

 
 
Коментарите са изключени за Световен ден за борба с вируса на СПИН