Световен ден за борба с диабета

| от |

На 14 ноември и в България се отбелязва Световният ден за борба с диабета.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

Фрапиращите данни за България сочат, че болните от диабет у нас са 575 000, в преддиабетно състояние са 220 000 души, а около 170 000 са недиагностицираните случаи на заболяването. В същото време от 2005 г. нараства честотата на захарния диабет у нас от 8,4% тогава до 9,6% през 2013 г. Едва 25% от диагностицираните пациенти са с добър контрол на заболяването, а 40% имат усложнения още при поставянето на диагнозата. 50% от пациентите с диабет не познават стойностите за добър контрол на заболяването, а 40% от тях не са посещавали специалист през последната година. За сравнение с добър гликемичен контрол в Европа са 62,6% от заболелите. Според Европейския диабетен индекс България се нарежда на последното 30-то място сред европейските държави по условия за лечение и профилактика на заболяването. В тази връзка препоръките към България са за цялостна реформа в здравеопазването, подобряване на профилактиката, създаване на диабетен регистър и подобряване на консумацията на здравословна храна. Годишните разходи за лечение на диабета в България са около 350 млн. лв.

Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 милиона души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 милиона. Очакванията са, че през 2035 година броят им ще достигне 592 милиона. Смъртните случаи от заболяването са 5,1 млн. годишно или един на всеки 6 секунди.

По повод 14-ти ноември в 20 големи града на България диабетици, доброволци, ученици, студенти и приятели на пациентите с диабет ще проведат специална акция, като сформират голям син кръг – символът на борбата с диабета. С тази акция на съпричастност ще бъде изразена солидарността към страдащите от диабет.

„Националната асоциация на децата и младите хора с диабет“ (НАДД) пък в рамките на три поредни дни (14,15 и 16 ноември) ще събере на едно място членовете на асоциацията от цялата страна – деца, младежи, техните родители, водещи лекари – специалисти, наши съмишленици и приятели, за да поговорят за важните аспекти в борбата с коварното заболяване. В същия период ще се проведе и ІV–та Национална конференция на децата и младите хора с диабет, която отново ще се състои в Пловдив. През настоящата 2014 година, мотото на Световната диабетна асоциация (IDF) е „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската“.

А сутринта в 9.00 часа докато народните представители в Народното събрание заседават, деца с диабет ще премерят кръвната им захар.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 година насам под егидата на Световната здравна Организация. През 2006 година с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Днес, в над 160 страни по света, денят се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Световен ден за борба с диабета