Сватовниците между науката и бизнеса

| от |

Автор: Невена Котарова, www.oib.bg

Тя е умна, образована, иновативна, но срамежлива, с неразгърнат потенциал. Той – успешен, финансово независим, динамичен, комуникативен. Тя не си търси гадже, а той все още не я е открил. Позволете ми да Ви ги представя… тя – науката и той – бизнесът.

Оказва се, че България е на последно място в Европа по коефициент за иновации според последния “Сравнителен анализ на Съюза за иновации”, изготвен от Европейската комисия. Една от основните причини страната ни да е в такава позиция според тази статистика е липсата на сътрудничество между науката и бизнеса у нас. Повечето фирми нямат бюджет за научни изследвания, а и не проявяват интерес към работата с академици. На учените пък често им липсват меките умения и пазарното мислене, необходими за работата по взаимни проекти с бизнеса.

Екип наука и технологии помисли от какво се нуждаят „тя” и „той” и какви са силните им качества. След направения анализ, участниците помислиха как биха могли да срещнат и сватосат академиците и бизнеса, за да си бъдат от полза. След много предложения, екипът се спря на идеята да запознае „тя” и „той” на събитие, по време на което да покаже реализирани успешни проекти, разработени от науката и бизнеса.

Гостуващи в екипа бяха лекторите Петър и Росен Теодосиеви, създатели на списание „Българска наука”. Братята дадоха насоки на участниците и ги окуражиха.

Как екипът ще разработи проекта си, ще предложи ли условия за перфектната среща и дали ще успее да сватоса науката и бизнеса, предстои да разберем.

 
 
Коментарите са изключени за Сватовниците между науката и бизнеса