Суперкомпютърът Уотсън на IBM анализира Twitter

| от |

Каква е реакцията към дадена стока и какво точно искат клиентите? За банките, туристическите агенции и търговците отговорите на въпроси като тези са изключително важни, пише Ingenieur.de. Тези отговори се крият на много места, включително в социалните мрежи като Twitter, но трябва да бъдат намерени. Извличането на важната информация от около 500 милиона туита на ден е трудна задача. По тази причина Twitter се е обърнала към суперкомпютъра на IBM Уотсън. Учещата се машина ще открои важните тенденции, лидерите на мнение и най-често дискутираните теми сред милионите туитове, които се изпращат всекидневно.

Уотсън постоянно се самообучава и може да обработва големи обеми от данни, откривайки взаимовръзки и зависимости. Умната машина може да отговаря на въпроси, зададени на естествен език в дигитална форма. През февруари 2011 година суперкомпютърът участва в американското популярно състезание на въпроси и отговори Jeopardy (Джепърди) и победи съперниците си хора. Машината се състои от 90 сървъра Power 750 на IBM със 19 терабайта RAM. Всеки отделен сървър има 3.5-гигахерцов процесор Power 7 с осем ядра.

Twitter има 284 милиона активни потребители, сред които много компании, но въпреки това социалната мрежа за микроблогове все още не генерира печалба. Twitter и IBM се надяват, че сътрудничеството им ще бъде полезно и за двете компании. IBM се опитва да се превърне от класическа компания в модерен технологичен концерн, а за Twitter намирането на нов източник на приходи е добре дошъл. /Агенция „Фокус“

 
 
Коментарите са изключени за Суперкомпютърът Уотсън на IBM анализира Twitter