Строят втора скоростна пътека за рулиране на Летище София догодина

| от |

През 2014 г. ще започне строежът на втора скоростна пътека за рулиране на Летище София, обяви изпълнителният директор на летището Христо Щерионов пред БТА.

Sofia-airportДо 2,5 на сто увеличение на чартърните полети очакват за деветмесечието от Летище София. Ръстът на международните полети, в сравнение с ноември миналата година, е 9 на сто, а на превозените пътници по вътрешни и международни полети общо е 7,5 на сто повече.

По-рано днес Щерионов и транспортният министър Данаил Папазов откриха разширението на Галерията на Терминал 2 на летището. То ще позволи да се обслужват допълнително 200 000 пътници годишно.

Разширението на галерията на Терминал 2 ще осигури по-голям комфорт и сигурност, спазвайки изискванията на европейските стандарти за сигурност и безопасност на Летище София при обслужването на пътници. Това каза изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов при откриване на обекта днес, цитиран от БНР. Новата галерия разделя летищното пространство за пътниците от трети страни и Шенген.

Съоръжението ще осигури три допълнителни изхода – за обслужване на пътниците на отдалечени стоянки и от ръкав. В отделни коридори са отделени съобразно изискванията на ЕК за безопасност пътниците от трети страни и тези от шенгенското пространство, обясни Щерионов.

Щерионов уточни, че този проект е част от програмата на Летище София за неговото разширение с цел по-бързо и по-комфортно обслужване на пътниците.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов отбеляза, че стойността на обекта е около 2 млн. лева и той отговаря на нуждите на летището предвид нарасналия брой на пътниците. Папазов каза още, че преговорите с партньорите на Летище София са приключили с договорени нови такси. По този начин ще бъдат привлечени нови авиокомпании и броят на дестинациите ще се увеличи.

С категория 3Б, позволяваща на самолетите да кацат при видимост 75 метра, каквато имат малко летища в света, допълнително ще се подобри обслужването. Самолетите няма да бъдат пренасочвани и няма да бъдат отлагани полети при лоши метереологочни условия, а пътниците няма да преживяват всички неудобства, свързани с това, отбеляза министър Папазов.