Стресът влошава качеството на спермата

| от |

Стресът влошава качеството на спермата и влияе върху еякулацията, концентрацията на сперматозоидите и способността им да оплодят яйцеклетка, сочат резултатите от изследване,
цитирани от Сайънс дейли.

Young couple

Изследването на Пам Фактър-Литвак от Колумбийския университет в Ню Йорк и колегите й обхванало 193-има мъже на възраст между 38 и 49 години. Участниците минали тестове, за да се проучат работата им и усещането им за стрес от субективна гледна точка – да се установи как се чувстват, и от обективна гледна точка – да се вземат под внимание събития, които стоят зад почувствания стрес. Освен това учените взели проби от спермата на участниците.

Резултатите показват, че общо погледнато, стресът и стресиращите събития, но не и свързаният с работата стрес, влошават качеството на спермата. Стресът на работното място изглежда не е рисков фактор, но учените са на мнение, че той също може да повлияе върху репродуктивните способности, защото мъжете, чиято работа е напрегната, са с по-ниски нива на мъжкия хормон тестостерон.

„Безработните мъже са с по-ниско качество на спермата в сравнение с работещите, независимо колко стресирани са – отбеляза Фактър-Литвак. – Стресираните мъже е по-вероятно да имат ниска концентрация на сперматозоидите при еякулация и сперматозоидите им да са деформирани или с намалена подвижност.

Това може да доведе до проблеми с плодовитостта.“ Учените признаха, че не са съвсем наясно как стресът влияе върху качеството на спермата. Резултатите от изследването са публикувани във Fertility and Sterility.

 
 
Коментарите са изключени за Стресът влошава качеството на спермата