Стрелецът от Мюнхен лекуван от депресия

| от chronicle.bg с БТА, БГНЕС |

Баварската прокуратура съобщи, че нападателят от мола в Мюнхен е бил на психиатрично лечение и е имал депресия.

„Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив“, каза говорител на баварската прокуратура. Той добави, че федералният прокурор е отклонил да поеме разследването на нападението в Мюнхен, съобщи Ройтерс.

Има очевидна връзка на снощното нападение в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, съобщи мюнхенската полиция. Шефът й съобщи, че при обиска в дома и стаята на заподозрения за снощното кръвопролитие не са открити доказателства за връзка с Ислямска държава. Той е категоричен, че престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем. Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие.

Девет души загинаха, а 16 човека бяха ранени при стрелба в мол в Мюнхен. Нападателят е 18-годишен германски гражданин от ирански произход, който след това се самоуби. Според данни германската телевизия А Ер Де той се е увличал по видеоигри със стрелба и имал проблеми в училище.

Пет от десетте души, убити в Мюнхен, са на възраст под 18 години, съобщи полицейски говорител, цитиран от ДПА. Четирима от жертвите са възрастни, а десетият е нападателят, който се самоуби след атаката, уточнява ДПА. „Трима граждани на Косово са сред жертвите на стрелбата в Мюнхен. Нашето консулство в Мюнхен установи заедно с германската полиция и семействата, че трима млади албанци от Косово загубиха живота си при нападението“, гласи комюнике на косовското външно министерство.

Кой е стрелецът?

Нападателят в Мюнхен е 18-годишен германски гражданин от ирански произход, разкри полицията в баварския град. „Заподозреният, за когото следствието има данни, е 18-годишен германски иранец от Мюнхен“, каза полицейски представител на пресконференция в баварската столица.

Той има двойно гражданство – германско и иранско. Освен това полицията не може да каже дали става дума за терористично деяние, тъй като не са известни мотивите на стрелеца. Извършителят нямал криминално досие и от две години живеел в града.

В раницата му не е открит експлозив, не се потвърждават и данните за използване на автомат, стрелецът имал само пистолет.

След стрелбата срещу търговския център той попаднал под обстрел на патрул. Впоследствие се самоубил и трупът му бе открит. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха. За обезвреждането му бяха вдигнати на крак 2000 души.

Полицията изясни също, че двете лица, които са избягали от търговския център „Олимпия“ и по тази причина са били заподозрени като съучастници в атентата, няма нищо общо с него. Не се потвърдиха и другите сигнали за стрелби и вземането на заложниците.
Вечерта на 22 юли в центъра на Мюнхен се разнесоха изстрели. Стрелбата бе насочена срещу хора пред търговския център „Олимпия“ и метростанция. По последни данни загинали са 10 души, включително стрелецът. Ранените са 16 души, трима от които са с опасност за живота. Сред убитите и ранените има непълнолетни, включително деца. Няма данни за пострадали български граждани, но не всички жертви са идентифицирани.

Първоначално се смяташе, че нападателите са трима, накрая полицията установи, че е само един. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха.
Докогато течеше произшествието, голяма част от хората получиха предупреждението на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност. Затворена беше и централната железопътна гара.

 
 
Коментарите са изключени за Стрелецът от Мюнхен лекуван от депресия