Стрелецът от Флорида е ветеран от войната в Ирак

| от chronicle.bg |

Мъжът, който уби петима души и рани още 8 при стрелба на летище Форт Лодърдейл, е 26-годишен ветеран от войната в Ирак.

Между 2007 и 2016 г. Естебан Сантяго служи в Националната гвардия на Пуерто Рико и Аляска. През 2010 е изпратен на мисия в Ирак, която продължава до 2011 г.

По време на службата си като редник I клас и военен инженер той получава шест медала, преди да бъде изведен в резерва през август 2016 г.

Лелята на Естебан Сантяго твъди пред MSNBC, че племенникът й се е върнал като „различен човек“ след военната мисия в Ирак.

През ноември 2016 г. Естебан Сантяго се появява в офис на ФБР в Анкъридж (Аляска), заявява на федералните агенти, че разумът му се контролира от американска разузнавателна агенция, която му нарежда да гледа клипове на „Ислямска държава“.

Охраната го предава на местната полиция, която го прехвърля в психиатрична клиника за оценка на състоянието му. Не е ясно какви са резултатите от прегледа на Сантяго и дали е подложен на лечение.

Установено е, че бившият военен пристига на летището във Форт Лодърдейл малко преди 13 ч. местно време с полет от Аляска. След като получава чекирания си багаж, вади от него 9-милиметров полуавтоматичен пистолет и открива безразборна стрелба по хората на Терминал 2.

Стрелецът влиза в една от тоалетните на терминала, за да зареди оръжието си, след което излиза и започва да стреля. Свидетели съобщават пред MSNBC, че мъжът е спрял едва след като е останал без амуниции, поради което се е предал на полицията.

Мъжът, облечен в тениска на Star Wars, не казва нищо, докато извършва нападението. Губернаторът на Флорида Рик Скот описва инцидента като „безумно злодеяние“.

Естебан Сантяго беше арестуван веднага след престрелката и бе разпитван в продължение на часове. Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за масовото убийство. Разследващите все още не са изключили тероризмът като вероятен мотив за стрелбата. В момента се прави преглед на страните, в които Сантяго е пътувал през последните години.

 
 
Коментарите са изключени за Стрелецът от Флорида е ветеран от войната в Ирак