Стратегия на неяснотата

| от |

Бойците от „Ислямска държава“ разширяват офанзивата си и в Сирия. Американският президент Барак Обама се колебае относно военна намеса в страната. Експертите смятат, че цялата му стратегия е пълен провал, пише Дойче веле.

На пресконференцията си в четвъртък Барак Обама искаше да покаже, че не бездейства. Той подчерта, че в момента разработвал план за борбата срещу ислямистката групировка „Ислямска държава“, която разширява своята офанзива и в Сирия. Далеч по-откровеното послание се изплъзна от устата му между другото: „Все още нямаме стратегия“, каза той. Американските близкоизточни експерти са единодушни, че Барак Обама се е провалил по всички линии. И то не само с оглед на сегашната заплаха от страна на „Ислямска държава“, а още от началото на сирийската гражданска война.

„Заплахата от страна на „Ислямска държава“ бе не само предвидима, тя беше ясно очертана“, казва близкоизточният експерт Шади Хамид от вашингтонския мозъчен тръст „Брукингс“. Още през 2012 година американското правителство трябваше да обсъди въздушни удари срещу Сирия за подкрепа на умерените групировки. САЩ обаче успяха да постигнат само унищожаването на сирийските химически оръжия. „По този начин те легитимираха властта на Башар Асад“, твърди експертът.

Липса на информация

„Поне сега президентът не бива да пропусне момента. Възможно е най-после да разбере, че е нужна намеса в Сирия“, казва Хамид. Засега обаче няма такива признаци. Големият проблем се корени в това, че САЩ нямат ясна представа за актуалната ситуация в Сирия. Едва преди два дена те започнаха да извършват разузнавателни полети. „По този въпрос трябваше да се работи много по-отдавна“, твърди Шади Хамид в разговор с Дойче Веле.

Освен това разузнавателните операции в Сирия са много по-сложни, в сравнение с Ирак. Там САЩ вече работят съвместно с иракските и кюрдските сухопътни бойни части, което улеснява подобно мащабно начинание. А и Багдад официално отправи молба за помощ. Съвършено различно стоят нещата в Сирия, където САЩ нямат тесни контакти нито с опозицията, нито с режима на Асад.

Във война с „Ислямска държава“

Какво може да направи Обама в Сирия? Някои от неговите министри вече му подсказват какво. Министърът на отбраната Чък Хейгъл окачествява „Ислямска държава“ като „непосредствена заплаха за нашите интереси“ и „нещо, което надхвърля всичките ни досегашни представи“. Държавният секретар Джон Кери заяви, че „Ислямска държава“ трябва да бъде унищожена. Подобно становище застъпва и експертът по въпросите на отбраната от мозъчния тръст „Брукингс“ Майкъл О’ Ханлън. „Ние сме във война с „Ислямска държава“. 500-те милиона долара, които Обама изиска от Конгреса за подкрепа на умерените сирийски бунтовници, са добро начало“, казва той.

Според експерта, САЩ трябва да се ангажират още повече в Сирия. „Отдавна трябваше да започнем с военно обучение и оръжейни доставки. Освен това в Ирак трябва да бъдат разположени и сухопътни войски“, казва О’Ханлън. САЩ трябва да разположат в Ирак 5 до 10 хиляди войници, които за определено време да помагат в борбата срещу „Ислямска държава“. „Сигурно ще има и жертви, но аз не виждам друга алтернатива“, изтъква експертът. Освен това американците трябва да обучават иракската армия, за да може тя да продължи сама да се бори срещу ислямистите.

Със или без решение на Конгреса?

Досега само се предполага какво биха могли да предприемат САЩ в Сирия. Американските медии пишат, че съветниците на президента ще предложат операция с дрони и въздушни удари. САЩ вече са извършвали подобни операции в редици държави като Афганистан или Пакистан. Разликата се състои в това, че тези страни бяха помолили САЩ за помощ. Но не и Сирия. Сирийският външен министър вече предпруди Обама за опасността от нарушаване на сирийското въздушно пространство. Някои американски функционери очакват Обама да вземе решение през септември, след срещата на върха на НАТО в Уелс идната седмица.

На пресконференцията в чевъртък Обама заяви, че борбата срещу „Ислямска държава“ ще бъде дългосрочен проект. Все още не е ясно дали той трябва да иска разрешение от Конгреса за евентуална интервенция в Сирия. От началото на август американците извършиха над 100 въздушни удари в Ирак без решение на Конгреса. Президентът Обама обоснова въздушните удари с необходимостта от незабавна намеса за преодтвратяване на хуманитарна катастрофа. Някои юристи смятат, че президентът може да постъпи по същия начин и в случая със Сирия. „Ако Обама наистина иска да интервенира, той ще получи разрешение от Конгреса. Защото Конгресът винаги подкрепя борбата срещу тероризма“, казва Мишел Дюне от центъра за мирни изследвания „Карнеги“.

Коалиция срещу „Ислямска държава“

Подкрепата в борбата срещу „Ислямска държава“ от страни-членки на ЕС не играе почти никаква роля за САЩ. В Америка посрещат положително решението за оръжейни доставки, в това число и от Германия. Но САЩ няма да поверят ръководна роля на европейците. Близкоизточният експерт Шади Хамад смята, че европейците са доста колебливи. „Никой не иска да предприема стъпки по сирийския въпрос, преди това да са сторили САЩ. Едва когато ние започнем да действаме, ще ни последват и други“, казва той.

При това „Ислямска държава“ представлява заплаха и за европейците. В редиците на ислямистите се бият 2 000 европейски джихадисти. С европейските си паспорти те безпроблемно могат да се завърнат в родните си страни и да извършват атентати. Дискусията в САЩ сега е съсредоточена по-скоро върху американските партньори в Близкия изток. Турция и някои държави от Персийския залив вече предоставят военните си бази на разположение на американците за извършване на въздушни удари. Барак Облама търси обаче още съюзници в борбата срещу „Ислямска държава“.

Държавният секретар Джон Кери ще пътува из Близкия изток, за да търси коалиционни партньори в бробата срещу ислямистите. Шефът на Пентагона Чък Хейгъл е натоварен от Обама да разработи различни варианти в борбата срещу „Ислямска държава“. Шади Хамид смята, че сега бездействието би било фатално. „Ако Обама не предприеме нищо, ще трябва да се примирим с факта, че в обозримо бъдеще „Ислямска държава“ ще продължи да ни преследва“, обобщава експертът.

 
 
Коментарите са изключени за Стратегия на неяснотата