Странно: температурите в Сибир през декември са положителни

| от |

В Сибир през този месец се случва нещо наистина странно … Температурите са полужителни, а от сняг няма и следа!
1

В Сибир често в тази част на годината е покрит с няколко метра сняг, а температурите винаги са някъде са около минус 40 градуса по Целзий.

2

Въпреки това, тази година изглежда е различна, а по-възрастните жители на Сибир не помнят такъв декември. Така температурите в последните няколко седмици са доста над нулата, вали дъжд, а не сняг, а и валежите са доста рядко явление.

Това, което до тази година беше немислимо се случи този декември. Патици плуват по течението на река Енисей, а тревата в парковете все още е зелено и мнозина биха казали, че става дума за началото на есента, а не за края на декември.

3

За каква промяна става дума? През този период на годината, температурата през нощта се движат около – 47 (минус 47) градуса по Целзий, докато през деня се покачват до идеалните минус 13 градуса.

Но тази година, въпреки че е топло, в Сибир няма нито една снежинка което сериозно притеснява жителите, които не помнят толкова топъл декември месец..4

За това свидетелства и Анастасия от Красноярск . „Преди няколко вечери успивам децата и изведнъж чух, че нещо чук по стъклата на прозорците. Когато погледнах навън, видях дъжд! Дъжд! Представете си дъжд в Сибир през декември! Аз такова нещо не помня“, обяснила Анастасия.
8

Сергей Счербин от сибирския град Барнаул коментира, че наскоро снимал река Об и много хора не повярвали, че така изглежда известната река през декември. „Всичко, което видяха моите снимки помислиха, че са правени през пролетта“9

Липсата на снега не е характерен само за Красноярск и Барнаул. Фьодор Олифриенко пенсионер от Новосибирск е шокиран : „Не мога да повярвам, че това се случва . Не помня толкова топъл декември. Може би само някъде през 1963 година нямаше сняг през декември, но имаше лед и беше изключително студено, но такова време, дъжд да пада през декември … Това все още не съм го преживял „.

5

За това какво е времето свидетелства и факта, че в региона на Томск, младите хора се радват на къпането в местна река. Въпреки, че не е толкова горещо, те искали да подчертаят, че все пак става дума за необичайна случка в Сибир, защото в този период от годината температурите обикновено са били -34 градуса по Целзий.

6

Наскоро експерти предупредиха, че климатичните промени могат да доведат до това, че Ямалския полуостров в Сибир може да потъне, ако се стигне до повишаване на нивото на морето, а освен това има риск и за четири града.

Алексей Кокорин, който се занимава с климатичните промени, заяви, че проблемите с наводненията първо ще бъдат усетени от тропическите страни. „Ако се стигне до това, най-застрашени ще бъдат Шанхай, Хонконг и Калкута, защото ще изчезнат. Когато става въпрос за Русия, тогава най-застрашени е Ямалския полуостров, но също е застрашен и Санкт Петербург“, заявява Корокин, добавяйки, че светът трябва да се подготви за екстремни горещи вълни, с големи суши и че всичко това ще бъде изразено в следващите 10 до 20 години.

7

С покачването на температурите, първо ще изчезнат насекомите, а когато става въпрос за глобални прогнози, природните бедствия ще бъдат ежедневие, докато сушите и наводненията ще се случват два до три пъти по-често в сравнение със сега.

И докато в Сибир няма нито следа от сняг, сняг има там, където почти никога не е валяло. Така през последните няколко дни, жителите на Близкия изток, но и целия свят, останаха шокирани от снеговалежите, а в околностите на Ерусалим в Израел, бяха измерени 30 см. сняг. Снеговалежи са наблюдавани и в Аман в Йордания и Дамаск в Сирия, места, където снегът е обичайно явление.

 
 
Коментарите са изключени за Странно: температурите в Сибир през декември са положителни