Страните с най-лошите икономики през 2013

| от |

CNN Money направи класация на страните с най-лошите икономики през 2013 година. Западната ни съседка Македония получава четвърто място в класацията.

Ето пълния списък, който от CNN Money мотивират с всички критерии.

1.Централноафриканска република

1

Мярка: Промяна в БВП
Оценка за 2013: -14,5 %

Продължаващата гражданска война е от решаващо значение за огромния спад на икономиката на ЦАР, поради което тя заема и първото място за 2013 година.

Размириците са все по-интензивни след изгонването на президента Франсоа Бозизе през март и поредица от преврати, застигнали страната, която обяви независимост от Франция преди 50 години.

Нестабилността и корупцията не „позволяват на страната да извлече ползи и приходи въпреки природните ресурси на злато, диамант, уран и дървен материал. Икономиката е спаднала с 14.5 %, а Международния валутен фонд прогнозира, че ще се стабилизира през 2014 година.

2.Малави

2

Мярка: БВП на глава от населението
Очаквано за 2013: 215,22 долара

Около половината от предимно селското население на Малави живее с по-малко от 1 долар на ден. Осигуряването на храна е постоянно предизвикателство за тази южноафриканска страна, която има история на постоянна икономическа депресия, вместо развитие.

Нещата стават особено трудни през последните няколко години. Сериозното намаляване на износа поставя Малави в неспособност да внася жизнено необходими стоки, като петрол и лекарства през 2012 г., което е предизвикало серия от икономически реформи, не без помощта на чужди държави.

Има надежда с оглед на това, че МВФ обяви ръст от 5% през 2013, но Малави остава една от най-бедните нации в света.

3.Иран

3

Мярка: Инфлация
Оценка за 2012 г.: 42.3%

Наложените санкции „върнаха назад“ земята богата на петрол през последните 2 години, обезценявайки местната валута и водейки до невероятни нива на инфлация.

Иран подписа предварителен договор с шест световни сили през ноември, като гаранция, че ще спре ядрената си програма в замяна на вдигане на някои от санкциите.

Въпреки че споразумението може да отвори вратите за свободна търговия със Запада, много от санкциите – включително ограничения за износ на петрол в САЩ и Европа – все още съществуват, а това е спирачка за икономиката на Иран.

4.Македония

4

Мярка: Безработицата
Оценка за 2013: 30,02%

Македония е на върха на класациите за безработица втора поредна година. Международния валутен фонд прогнозира, че поне една трета от трудоспособните жители в страна ще бъдат без работа и тази година.

Според CNN Money, благодарение на земеделието, текстилната промишленост и автомобилната индустрия, се очаква в следващата година да доведат до скромен ръст на икономиката през следващата година.

Пазарът на труда ще се възстанови. Официалните статистики за безработица не включва сивия пазар, който е голяма част от общата икономическа активност в Македония.

5. Япония
5

Мярка: държавен дълг
Оценка за 2013: 244 %

Япония бележи по-голям растеж от другите развити страни, въпреки малкото забавяне през третото тримесечие, но „дългът висок до небето“ продължава да напада като чума третата икономика в света.

Страната приложи амбициозна програма, известна като Abenomic-а, предназначена да завърши десетилетията на стагнация и падащи цени. В нея са включени масови монетарни стимули и големи разходи на правителството. Като знак за фискална дисциплина, правителството също ще въведе данък върху потреблението .

В продължение на много години, ултра ниски лихвени проценти позволяваха на Япония да издава дълг и да не бъдат ангажирани с обслужване на плащания. Дълг се предвижда да достигне 244% от БВП през 2013 година. За разлика от тях държавният дълг в САЩ се очаква да бъде 105% от БВП през тази година, а дълг на Гърция възлиза на 175%.

 
 
Коментарите са изключени за Страните с най-лошите икономики през 2013