Страната на пушачите

| от |

Пушачите в Китай са повече от населението на САЩ. Ако Пекин не вземе драстични мерки, през 2020 те ще са дори близо 450 милиона. За разлика от много други страни, в Китай цигари се продават и на малолетните, пише Дойче веле.

1931998_10152057852679141_1627966777_n

Страстните пушачи в Пекин измислиха ново оправдание за зависимостта си от цигарите. То гласи: тъй като смогът така или иначе става все по-гъст, димът от една или две цигари няма да окаже кой знае какво влияние на околната среда.

Междувременно броят на пушачите в Китай е по-голям от населението на САЩ: 350 милиона китайци пушат, като тенденцията е възходяща. Към тях се добавят още 760 милиона пасивни пушачи. Предполага се, че ако правителството не въведе драстични мерки, до 2020 година към армията на пушачите ще се присъединят още 100 милиона души. Защото за разлика от Германия, в Китай цигари се продават и на малолетните.

Твърде ниски данъци

Освен това там данъкът върху тютюневите изделия е почти най-ниският в света. Въпреки това обаче 10 на сто от държавните приходи идват именно от търговията с цигари. В регионите с тютюнопроизводство – дори половината. Разбира се, тютюневата индустрия е против увеличаване на данъците. Нейни представители твърдят, че 60 милиона китайци живеят от производството и продажбата на цигари.

Поради тази причина някои общини демонстрират особен вид творчество: в град Ухан в провинция Хубей например градската управа задължи преди години държавните служители да изпушват годишно по 230 000 пакета цигари местно производство. Отделите, които не са изпълнявали нормата, са били наказвани.

Годишно от тютюна в Китай умират над един милион души. За последното десетилетие броят на белодробните ракови заболявания в страната се е увеличил петорно. Разбира се, че и смогът играе определена роля в това развитие. Някои циници в китайските блогове дори твърдят, че смогът се оказва ефикасен метод за намаляване на ръста на населението, за да може да останат средства за лечение на заболелите от рак пушачи.

Политиката на Си Цзипин

Новия президент Си Цзипин обяви война на тютюневата индустрия и пушачите. Дали обаче реформаторската му воля ще си проправи път през гъстия синкав дим, или ще си остане само на думи? Първите му стъпки в битката срещу цигарите вече са факт. Той назначи съпругата си за посланик на непушачите в Китай. От началото на годината пък пушенето е забранено на служителите в училищата, болниците, спортните зали и обществения транспорт. Освен това държавните служители нямат право да предлагат цигари в работно време, или пък да ги продават и рекламират в офисите или партийните централи.

Си Цзипин си е поставил за цел да забрани цигарите на обществени места – както на Запад. Ако обаче иска да постигне успех, китайският президент би трябвало да действа още по-решително. Той трябва да повиши драстично данъка върху тютюневите изделия. Този ход ще намали броя на пушачите и ще спаси живота на милиони китайци. В Пекин вече се разгоря дискусия по този въпрос. Как обаче ще реагира бедното селско население, ако правителството му отнеме единственото удоволствие, което може да си позволи? Дали хората няма да се вдигнат на протест и няма ли тогава да спрат да подкрепят правителството?

Страхът от социални размирици е дълбоко вкоренен у китайските властници. И борбата срещу тютюнопушенето е може би най-голямото политическо предизвикателство пред тях. Може би дори по-голямо и от борбата срещу корупцията. Защото във втората населението поне е на страната на президента.

 

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.

 

 
 

Air France и KLM въвеждат нова тарифна схема за полетите си в Европа

| от CHR Aero |

Air France и KLM въвеждат разнообразие от оферти за икономичната класа за всички свои международни полети в рамките на Европа, Северна Африка и Израел. Клиентите ще могат да избират от три оферти, всяка от които предлага специфични услуги и условия. Те ще са на разположение онлайн за KLM в края на януари 2017.

– Оферта „Лека“ е за пътници, които търсят най-ниската възможна тарифа и пътуват без да регистрират багаж.

– Оферта „Стандарт“ е с допълнителна такса от  40-50 евро и предлага на клиентите допълнителни предимства, като например възможността да регистрират един багаж безплатно и да променят своя билет без такса.

– Оферта „Флекси“ е с допълнителна такса от 70-150 евро и предлага на клиентите максимална гъвкавост (без такси за промяна и връщане, без допълнително заплащане) и възможността да се възползват от услугата SkyPriority, за приоритетен достъп на летището, храна по време на полет. Офертата на Air France и KLM „Флекси“ е в отговор на търсенето на бизнес пътниците,  които могат да се възползват от всички продукти и услуги на двете авиокомпании в мрежата на средни разстояния.

„Прозрачност и разнообразие от възможности за нашите клиенти, са в основата за създаването на тези нови тарифи на Air France и KLM за мрежата на средни разстояния. С въвеждането им клиентите сами избират  услугите, от които се нуждаят. “ – заяви Питър Ботсма, изпълнителен вицепрезидент „Търговска стратегия“ на Air France-KLM.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.