Стоянова: Инвеститор иска да вложи 1 млрд. евро за КТБ

| от |

Какво лошо виждате в приетия вчера на бюджетна комисия текст? Искаме просто да дадем време на БНБ да си свърши работата. Искаме да не изгоним инвеститора, който желае да налее 1 млрд. евро в КТБ и да спасим предприятията, работниците в тях, общините и болниците.

Това заяви председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова в кулоарите на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС. Стоянова и колегите й от ГЕРБ събраха медиите, за да обяснят какво точно е било прието на заседанието на комисията, като не скриха, че са недоволни от медийните интерпретации по темата.

В началото на брифинга Стоянова изчете спорния текст, предизвикал бурни реакции в часовeте след неговото приемане, с който се задължава БНБ да предприеме действия по оздравяване на банките. „Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които задължават БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет“, изчете приетия текст Стоянова, след което попита „какво лошо виждат“ интерпретаторите в медиите в него.

„По време на 4-5 месечната квестура от БНБ отказват да изпълнят текст от настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктуриране на всяка банка, лицензирана в България, който може да бъде приложен, когато банката изпадне във финансови затруднения. За това решихме, че след като БНБ 5 месеца не изпълнява закона, следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни“, обясни Стоянова една от причините за приемане на подобен текст.

Стоянова обясни и мотивацията си да се приеме този текст точно в този момент. „Защо днес и защо до 6 ноември? Много просто – в момента в България има инвеститор. Той обикаля няколко пъти БНБ, Министерството на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма. Ние искаме да му дадем време, на този който иска да налее пари и да не го изгоним. Искаме да му дадем време и шанс, ако намеренията му са сигурни и правилни, да спасим банката. Да спасим вложителите – предприятията, работниците в тях, общини, болници и т.н.“, каза Менда Стоянова.

Тя бе категорична, че от ГЕРБ искат да дадат още малко време на БНБ да си свърши работата, но реакцията на медиите е друга – „ГЕРБ и ДПС отлагат решението за КТБ“, цитира заглавие в медиите Стоянова. Председателят на комисията припомни, че решението не е било гласувано само от ГЕРБ и ДПС, а също така и от АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт. Според Стоянова минути преди да гласува „против“, Румен Гечев е обявил, че е за пазарно решение за банката, но с гласуването „против“ не дава възможност за пазарно спасение на КТБ.

По време на брифинга Менда Стоянова ядосано се обърна към медиите, че „спекулации от типа „ето го плаващото мнозинство ГЕРБ-ДПС“ са смешни“. Стоянова разпалено обяви, че предстои за много решения ГЕРБ да търси подкрепа от всички партии и ако медиите непрекъснато търсят „под вола теле“ и скрити коалиции, това ще бъде зле за България.

Запитана дали в ГЕРБ като партия са се срещали с инвеститора, Стоянова отвърна, че инвеститорът ходи по институциите, където законът е дал това право да се правят планове за преструктуриране. „Това са БНБ и Министерство на финансите. Ние сме политици и очакваме от специалистите в тези ведомства да ни препоръчат едно или друго решение, като го остойностят“, каза Менда Стоянова. Тя припомни, че още вчера е попитала Иван Искров каква е цената на един или друг вариант за решение на казуса „КТБ“ и виждат ли сериозност и капацитет в инвеститора, с който са се срещали пет пъти, но не е получила отговор от гуверньора на Централната банка.

Утре решението на комисията ще влезе за разглеждане в зала, като от ГЕРБ ще внесат допълнение в текста и ще поискат от БНБ в срок до три календарни дни да предостави на бюджетната комисия и парламента разчети, подкрепени с финансови обосновки. „Искаме разчети за макроикономическия ефект и ефекта за държавния бюджет. Едва тогава можем да вземем решение“, подчерта Стоянова.

На въпрос откъде ще дойдат останалите 1 млрд. евро, тъй като инвеститорът предлага 1 млрд. евро от себе си и иска останалата част да се поеме от държавата, Менда Стоянова отговори: „Ще се направи план за преструктуриране, има много възможности, които няма да изнасям пред вас, защото не съм специалист.“ Стоянова настоя, че не вярва на „приказки от пазара“ и държи да получи писмено предложение и план за преструктуриране. „Когато го получим такъв план, който включва или не включва участие на държавата, ще анализираме и ще обявим нашето решение“, каза тя.

Председателят на временната бюджетна комисия обаче бе категорична, че ГЕРБ твърдо няма да допусне участие на публични средства в спасяването на КТБ по-високи от тези, които биха били ангажирани, ако се платят гарантираните влогове на вложителите. „Държавата не може и не трябва да си позволява оздравяване с публични средства. Продължаваме да считаме, че това е основният параметър и оставаме на него“, завърши Менда Стоянова. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Стоянова: Инвеститор иска да вложи 1 млрд. евро за КТБ