Столтенберг: НАТО иска конструктивни отношения с Русия

| от |

НАТО иска „конструктивни отношения“ с Русия, но това е възможно, само ако НАТО се засили както никога след края на Студената война, заяви генералният секретар на Алианса.

Само „силна НАТО може да изгради наистина конструктивни отношения на сътрудничество с Русия“, заяви Йенс Столтенберг в реч в американския институт „Джърман Маршал фънд“ в Брюксел. 28-та ръководители на страните членки на Алианса решиха в началото на септември в Уелс да спрат намаляването на разходите в областта на отбраната, за да се върнат до десет години към инвестиции, съставляващи 2% от БВП.

Те също така приеха план за бързо реагиране, който предвижда създаването на сили, способни да се разположат за два дни в случай на криза, чийто размер и организация трябва да бъдат одобрени през февруари.

„Това е най-значителното засилване на нашата колективна отбрана от края на Студената война. Правим нашите сили по-гъвкави“, подчерта Столтенберг, изказвайки съжаление, че Русия е „накърнила тежко доверието“ на съюзниците, нарушавайки международното право в Украйна и че на юг екстремистките групировки като „Ислямска държава“ „сеят насилие и нестабилност“.

НАТО прекъсна всякакво практическо сътрудничество с Русия след анексирането на Крим през март и обвинява Москва, че е изпратила войници, за да подкрепят сепаратистите в Източна Украйна. Организацията не е провеждала политически консултации с руски представители от юни.

„В миналото се гледахме с подозрение, подкрепяхме се в неразпространението на ядрено оръжие и си говорихме главно, за да избегнем опасни недоразумения и ескалация. Да бъдем честни, това се отразява по някакъв начин днес“, отбеляза Столтенберг. Той съжали, че Русия е опитала да опропасти напредъка след края на Студената война.

Но „не можем да се игнорираме. По един или друг начин ще имаме отношения“, заяви генералният секретар на НАТО. „Алтернативата са отношения, основани на взаимно уважение…, правова държава, а не на закона на по-силния“, допълни той. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Столтенберг: НАТО иска конструктивни отношения с Русия