Столичната община започва огледите на щети след вчерашната буря

| от |

Повечето от щетите от вчерашната буря са видими, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНР.

2

Около 30 души са потърсили помощ в „Пирогов“ с различни наранявания след вчерашната градушка в София. /…/ Усилията бяха насочени към отводняването на улици и булеварди и освобождаването на контактна кабелна мрежа, отново поради възможност от застрашаване на хората. Към момента, след като екипите на почистващите фирми работиха до късно през нощта, имаме нормално движение на градския транспорт. Продължава почистването. То ще продължи през целия ден. Имаше квартали, които останаха без електричество. За съжаление и мобилните връзки бяха нарушени още в самото начало. Имаше прекъснат интернет. Това създаде проблеми при комуникацията между различните участници в процеса. Няколко дни ще продължи почистването на паркове и нарязването и прибирането на падналите дървета и клони, каза кметът.

Йорданка Фандъкова призна, че не е имала никаква информация за задаващия се облак от Сърбия: Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления. Този път информация не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна.

Фандъкова подчерта, че шахтите в София се почистват и показателно за това е, че при нормални валежи няма проблеми от години. Падналите сега за много кратък период от време клони и листа. Всичко това отива директно в шахтите, няма как да няма запушване. Точно затова усилията ни са насочени към това максимално бързо отпушване и отводняване, за да може да се освобождават улици и булеварди.

От днес започват огледите за материални щети. Кметовете на райони формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получават информация от частните и държавни сгради. Към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хора, добави кметът на София.

В София снощи са били мобилизирани над 20 екипа и повече от 80 пожарникари. Подадените сигнали за произшествия са свързани с граждани, нуждаещи се от евакуация, затиснати от паднали дървета автомобили, наводнени участъци от уличните платна, отстраняване на опасни предмети по електропреносната мрежа, както и отводняване на частни домове.

От Столичната община съобщиха, че и в момента продължава работата по почистване в райони като „Люлин“, „Студентски“, „Възраждане“ и „Младост“. Щетите обаче тепърва ще се изчисляват.

 
 
Коментарите са изключени за Столичната община започва огледите на щети след вчерашната буря

Повече информация Виж всички