Стефан Данаилов откри 43-то НС

| от |

Започна работата на 43-то Народно събрание. Заседанието откри най-възрастният депутат Стефан Данаилов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

„Имаме необходимия кворум, откривам днешното заседание“, каза Данаилов. „Сериозно или на шега се оказа, че аз отново съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна с надеждата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа“, заяви още той.

Много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Надавам се, че мъдростта на народа ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на неговото възраждане и самочувствие. Занемарили сме много от принципите на така жадуваната демокрация. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и да предложим най-важните стъпки по пътя към националното спасение. Така да се опитаме да върнем доверието на хората, добави Данаилов.

След това новоизбраните депутати положиха клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. Всички станаха на крака под звуците на химна на Република България.

В резултат на изборите на 5 октомври България получи най-пъстрият парламент в своята най-нова история. В него са представени 8 партии, включително 2 националистически. Това е парламентът избран с най-ниската избирателна активност за последните 25 години. За 240-те нови народни представители са гласували около 50% от имащите право на глас български граждани.

Най-голямата парламентарна група в 43-то НС има партията на Бойко Борисов – 84 народни представители. „БСП – лява България“ ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а „България без цензура“ от 15. С по 11 депутати са „Атака“ и АБВ.

На откриването присъства президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, служебният премиер Георги Близнашки и патриарх Неофит. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Стефан Данаилов откри 43-то НС

Повече информация Виж всички