Стабилен кредитен рейтинг за България

| от chronicle.bg |

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България и обобщи се страната е със стабилна перспектива. Оценката показва, че икономическото развитие на страната е по-добро от очакваното през 2015, коментираха от самата агенция. Това повишава шансовете за икономически растеж, главно по линия на външното търсене, съобщиха от финансовото министерство.

Според Fitch излишъкът по текущата сметка е съчетан с високо ниво на международни валутни резерви, което осигурява стабилното функциониране на валутния борд. Проблем за развитие на икономиката са структурните слабости на страната, което пречи за постигане на бърз икономически разстеж, отчитат още от рейтинговата агенция.

„Слабият вътрешен сектор, поставен под натиск заради спада на потреблението на домакинствата и инвестициите в частния сектор, бе засенчен от силния ръст на нетния износ“, гласи оценката.

Повишени са очакванията на Fitch към България и за следващите две години, посочват от МФ. За 2016 г. и 2017 г. компанията очаква среден ръст на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) от 2,6%.

Подкрепата, която страната е оказала на банковия сектор през 2014 година няма да доведе до сътресения в бюджета, смятат още финансовите експерти. За 2015 г. пък Fitch продължава да очаква, че дефицитът ще бъде 3% от БВП. От агенцията подчертават, че са налице слабости в надзора на българските банки.

Според компанията следващата подкрепа в случай, подобен на фалита на КТБ, представлява потенциален риск за държавния бюджет.

„Оценките за рейтинга на България са ограничени от структурни пречки, които продължават да подкопават силния растеж и да ограничават конвергенцията на България със стандарта на живот в Западна Европа“, посочват от Fitch.

 
 
Коментарите са изключени за Стабилен кредитен рейтинг за България