Сръбският Супермен ще управлява страната

| от |

zx620y348_2260029Въпреки заявлението за болезнени икономически реформи отправено от сегашния вицепремиер Александър Вучич, той получи голямата подкрепа на изборите в Сърбия. Сръбската прогресивна партия (СПП) спечели убедителна победа с 50% от гласовете. Такъв резултат не е регистриран в Сърбия от 1990 г. насам, когато партията на бившия лидер Слободан Милошевич спечели 194 места. Вероятно за партията ще са 160 от 250-те места в Скупщината (парламента).

Втора сила в Сърбия остава Социалистическата партия на досегашния премиер Ивица Дачич. Социалистическата партия на Сърбия (СПС) печели около 15% от гласовете и вероятно ще има 50 депутатски мандата. Със седем процента в парламента влиза евроориентираната партия на Борис Тадич. Евроскептиците, водени от бившия премиер националист Воислав Кощуница, вероятно няма да получат места в новия състав на Скупщината.

Кой е Александър Вучич – бивш министър на информацията при Слободан Милошевич и любимец на медиите. Без да е пресилено може да се каже, че той е сръбският Супермен. Една от причините – преди време най-популярният клип в Сърбия стана как Вучич собственоръчно изважда дете от затънала в преспи сняг кола. Естествено наблизо има и телевизионна камера – популистко, но успешно. Кадрите, наподобяващи холивудски екшън, обиколиха цяла Сърбия. Появиха се и пародии, в които Александър Вучич е облечен в костюм на Супермен. Това обаче му помогна да получи по-силен мандат за партията си, за да осъществи нужните на страната реформи и да тласне Сърбия към членството й в Европейския съюз.

Вместо за Велика Сърбия Вучич предпочита да говори за реформи. Любимата му тема е борбата срещу корупцията. По негова инициатива беше арестуван бизнесменът Мирослав Мишкович, заподзорян в съмнителни сделки по време на приватизацията на държавните предприятия. Оттогава популярността на Александър Вучич расте с главоломна скорост.

Сега, след убедителната победа на Сръбската прогресивна партия, се очаква Алексанъдр Вучич да стане премиер на Сърбия. По подходящо време за него едва ли ще има. В пресата почти всеки ден има информации за съмнителни сделки на опоненти на Вучич. Затова пък за него се пишат само суперлативи.

 
 
Коментарите са изключени за Сръбският Супермен ще управлява страната