Спрете Путин!

| от |

„С единни сили Европа трябва да сложи край на позорните дела на Владимир Путин“, пише известният полски публицист Адам Михник в открито писмо, публикувано в „Ди велт“. Ето какво още се казва в него:

Лицемерието, безумието и мълчанието на интелектуалния елит, на хората на изкуството, учените и медиите спрямо неудържимия възход на тоталитарните режими ще останат печалният спомен на 20-то столетие, посочва Адам Михник. Това, че си затваряхме очите за анексирането на Австрия, Чехословакия и балтийските държави, ще бъде вечният позор на Европа. Никой не е изговорил толкова много патетични думи за мира и международното право, колкото Хитлер и Сталин; и никой не е извършил повече престъпления от тези двама диктатори.

Днес Европа отново мълчи за агресивната, империалистическа политика на президента на Руската федерация Владимир Путин. Тихомълком Западът толерира един политик, който явно нарушава суверенитета на други държави като Молдова, Латвия, Грузия – и разбира се, най-вече Украйна.

ЕС се държи така, сякаш е уголеменото издание на неутрална Швейцария. Особено европейският политически и икономически елит се държат именно така. Само че Европа не може да бъде неутрална – тя е преживяла две кървави световни войни, избухнали първо на нейната територия.
Да назовем нещата с истинските им имена

Ето защо ние, интелектуалците, учените и журналистите сме длъжни да бъдем така бдителни и така гръмогласни, както според легендата са били някога свещените гъски от храма на Юпитер на Капитолийския хълм, които усетили приближаващата се опасност и с тревожния си крясък стреснали римляните и така спасили града от нашествието на галите. Не бива да попадаме в капана на стари илюзии и трябва да преодолеем тъй удобния си конформизъм. Длъжни сме ясно и съпричастно да назовем нещата с истинските им имена.

Не е редно, разбира се, да отъждествяваме Путин с цялото руско общество, както навремето не можеше да се поставя знак за равенство между Брежнев от времето на войната в Афганистан и съветските граждани. Дръзкият и честен дисидент Андрей Сахаров беше тогава истинският изразител, гласът на своята страна. Години по-късно той заяви, че войната в Афганистан е „позорна“. Трагична, опасна и срамна е и сегашната война срещу Украйна. Тя започна с анектирането на Крим и продължава с нестихващи провокации в Източна Украйна, съпътствани от вътрешнополитически решения на Москва, които орязват демократичните свободи в Русия.

Успокоението не води до никъде. Путин не е политик от европейски тип. Политическият му живот представлява една перманентна авантюра. Може да се каже, че той вече отвори кутията на Пандора. От нея излизат разбойници и шовинисти, дилетанти със завоевателни амбиции, които пренасят кървавата си авантюра в Украйна. Престъпление е тези бандити да бъдат въоръжавани с първокласна военна техника.

Единствено верният отговор

Ние, главните редактори на европейските медии настояваме лидерите на страните от ЕС да сложат край на агресивната политика на Путин. Опитът показва, че всички разговори с него са само пилеене на време, ако не се водят единно и решително. Путин не се стряска от слаби и огъващи се противници. Точно такъв, в неговите очи, е ЕС, който отправя само вербални заплахи, докато Кремъл прекрачва една след друга „червени линии“.
Путин продължава да изпраща оръжие и наемни войници в Източна Украйна. Съсредоточава части по руско-украинската граница. Украйна обаче е в правото си да следва пътя на европейските демокрации, украинците имат право да живеят в честна и открита държава. И може би позицията на ЕС спрямо Източна Украйна е решаваща за собственото му бъдеще.

Страните от ЕС трябва да вземат всички мерки, за да засилят натиска: да прекратят оръжейните сделки с Русия, да наложат икономически и политически санкции. Истинският отговор на украинската криза може да бъде само солидарността срещу Путин, казва в заключение Адам Михник, предава Дойче веле.

Призивът на известния правозащитник, публицист и главен редактор на полския вестник „Газета виборча“ е публикуван в редица европейски ежедневници.

 
 
Коментарите са изключени за Спрете Путин!